Hindistan: Zulme Karşı Dalitlerin Başkaldırısı Büyüyor

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“Dalitlerin maruz kaldığı devlet şiddetine ve faşist saldırılara karşı Hindistan Komünist Partisi (Marksist) de bir açıklama yayınlayarak”

11 Temmuz’da Gucerat eyaletinin Una kentinde aynı aileden yedi Dalit erkek ölü bir ineğin derisini soydukları için ‘gau raksha’ adı verilen inekleri koruma komitesince meydan dayağına çekildiler. Dalitler Hindistan kast sisteminin en altında hatta dışında yer alıyor ve isimlerinin de taşıdığı anlam gereği toplumun en aşağı, en pis işlerini yapmakla cezalandırılıyorlar. Deri endüstrisinde dünyada altıncı sırada yer alan Hindistan’da bu sektörden yıllık yaklaşık 5.25 milyon Avro kazanç elde edilirken, sektörde çalışan 2,5 milyon kişinin çoğunu Dalitler ve alt kastlardan gelen işçiler oluşturuyor.

Aşağılanan, Hindu faşizmi ile bastırılan yoksul kastlardan gelen işçiler milyonlarca Avroluk kardan hayatlarını idame ettirecek payı alamadıkları gibi şiddete, paramiliter çetelerin, devletin ve Hindu faşizminin saldırılarına maruz kalıyorlar. Geçtiğimiz hafta gerçekleşen bu saldırı yerel bir çete saldırısından ziyade toplumsal kastlaşmanın yüzyıllardır devam etmekte olan sistematik baskısı olarak görülmeli.

Ahmedabad’da 19 Temmuz Salı günü gerçekleşen protestolardan bir kare

Yoksul Dalitler bu saldırının ardından Una’da sokaklara çıktılar. Gösteriler Gir Somnath bölgesine, ardından da tüm Gucerat eyaletine yayıldı. Ahmedabad kentinde çıkan ayaklanmada Dalitler yolları kestiler, otobüsleri ateşe verdiler. Çıkan çatışmalarda bir polisin hayatını kaybettiği belirtildi.**http://indianexpress.com/article/india/india-news-india/dalit-protests-gujarat-rahul-gandhi-una-dalit-lynching-dalit-youth-suicide-2924793//**

Dalitlerin maruz kaldığı devlet şiddetine ve faşist saldırılara karşı Hindistan Komünist Partisi (Marksist) de bir açıklama yayınlayarak**http://cpim.org/pressbriefs/protest-dalit-atrocity-gujarat/**Una’daki saldırılardan sorumlu olanların cezalandırılmasını, Dalitleri, Müslümanları ve diğer ezilmiş kastları hedef alan gau raksha komiteleri gibi yapılanmaların derhal yasaklanmasını ve Dalit protestolarına yönelik polis şiddetinin son erdirilmesini talep etti.

Haber: isyandan.org

Hiç Yorum Yapılmamış

  1. Pingback: Hindistan: 25 Bin Dalit Ayrımcılığa Karşı Yürüdü

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.