WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.
If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.
Unbalanced start tag short code found before:
“ve Orman Hakları Yasası (FRA)’nın uygulanması gibi verilen sözlerin iki yıl boyunca tutulmadığını söylediler. Çiftçilerin talepleri arasında; Nashik, Thane ve Palghar bölgelerini içeren nehirlerin birleştirilmesi planının, köylerin su altında kalmayacağı ve kuraklık yaşan…”
6 Mart sabahı Nashik’den “Hindistan Çiftçiler Sendikası” pankartı ardında yola çıkan çiftçiler 12 Mart sabahı Mumbai’ye ulaştılar. Çiftçiler, tarım kredi borçlarının silinmesi ve adil toprak reformu talepleriyle 200 km yol yürüdüler. Çiftçiler ayrıca hızlı tren, otoban gibi elitist projeler nedeniyle zorunlu toprak kamulaştırmasına karşı çıktılar.
Mumbai’ye ulaşan 50 bin çiftçi talepleri karşılanana dek meclis binasını süresiz işgal edeceklerini ve oturma eylemine devam edeceklerini belirttiler. Çiftçiler iktidardaki BJP (Hindistan Halk Partisi) Partisi başkanı ve başbakan Narendra Modi’nin kredi borçlarının iptal edilmesi, ürün fiyatlarına zam yapılması, Swaminathan komisyonu önerilerinin**18 Kasım 2004’te kurulan Ulusal Çiftçiler Komisyonu’nun başkanlığını yürüten Profesör MS Swaminathan hükümete beş rapor göndererek gıda ağının kurulması ve küçük çiftçilerin çıkarlarının korunması için öneriler getirmişti. Raporlarda, çiftçi intiharlarının önlenmesi, toprak ve sulama reformlarının yapılması, düşük kredi faizleri uygulamasına geçilmesi gibi öneriler vardı…/** ve Orman Hakları Yasası (FRA)’nın uygulanması gibi verilen sözlerin iki yıl boyunca tutulmadığını söylediler.
Çiftçilerin talepleri arasında; Nashik, Thane ve Palghar bölgelerini içeren nehirlerin birleştirilmesi planının, köylerin su altında kalmayacağı ve kuraklık yaşanan bölgelerin su ihtiyacını karşılayacak şekilde değiştirilmesi, yoksul köylü ve kır işçilerine bağlanacak emeklilik maaşlarının artırılması, elektrik şebekesine bağlı sorunlar nedeniyle çıkan yangınlar ve doğal afetler / salgınlar sonucu oluşan zararlar için köylülere tazminat ödenmesi de var.
Hindistan Komünist Partisi (Marksist) tarafından düzenlenen Uzun Çiftçi Yürüyüşü sonrası Maharashtra’da devlet bakanlarıyla görüşen çiftçiler taleplerinin kabul edilmesi üzerine eylemi sonlandırdıklarını açıkladılar.
Hindistan’da yaklaşık 260 milyon çiftçi ve kır işçisi var. Nüfusun yarısından fazlası köylerde yaşıyor. Mevcut tarım politikaları nedeniyle her geçen gün çiftçi intiharları artıyor. Haziran 2017’den beri kredi borçları nedeniyle 1.753 çiftçi intihar etti. Çiftçiler geçen sene Nisan ayında da kuraklığa karşı ayaklanmış, intihar eden çiftçilerin kafatasları ile oturma eylemi düzenlemişlerdi.**https://isyandan.org/haberler/hindistan-ciftciler-kurakliga-karsi-ayaklandilar//** Ağustos ayında Asya Çiftçiler Ağı Altın Pirinç’e karşı geniş bir kampanya yürütüp pirinçin ticarileşmesinin ertelenmesini sağlamışlardı. **https://isyandan.org/makaleler/asyali-ciftciler-aginin-altin-pirinci-durdurma-cagrisi-guclu-bir-sekilde-yankilaniyor//**
Uzun Yürüyüşten Kareler…