Hindistan: Maoistlerin Etkinlikleri Yeni Bölgelere Yayılıyor

Hükümetin hazırladığı bir dosyaya göre, Maoistler hareketlerini yeni bölgelere genişletmeye çalışırken Chhattisgarh, Madhya Pradesh ve Maharashtra sınırlarındaki faaliyetlerini arttırmış bulunmakta.

Naksalit birliklerinin en etkililerinden biri olan ve Chhattisgarh’ın güney sınırında faaliyet yürüten Dandakaranya Özel Bölge Komitesi (DÖBK), bu genişleme eylemlerinin yürütücüsü konumunda.

İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı bir raporda ”HKP (Maoist), etkinliğini yeni bölgelere yayabilmek ve güvenlik güçlerinin dikkatini Dandakaranya bölgesinden uzağa çekebilmek adına  Chhattisgarh-MP-Maharashtra’nın birleştiği bölgedeki faaliyetlerini arttırmıştır. HKP (Maoist), adına yeni bir çekirdek komitenin kurulduğu bu bölgeyi yeni bir savaş bölgesine çevirmeyi planlamakta, DÖBK’ün yaklaşık 60 kadar Halk Kurtuluş Gerilla Ordusu kadrosunu siyasi ve örgütsel çalışmalar gerçekleştirmeleri için bölgeye gönderdiği” söylenmektedir.

Rapor, Batı Bengal-Jharkhand, Odisha-Jharkhand, Chhattisgarh-Jharkhand ve benzeri sınırlarda da Maoistlerin güçlerini pekiştirdiklerini ve genişlemeye hazır olduklarını belgelelerken 2016 yılında Naksalitlerin en etkin olduğu Jharkhand ve  Chhattisgarh vilayetlerinde tüm silahlı eylemlerin yüzde 68,5’ini gerçekleştirdiklerini” söylemektedir. Tüm vakaların  yüzde 12,3, 8,2 ve 6,9’u sırasıyla  Bihar, Odisha ve Maharashtra’da gerçekleşirken Andhra Pradesh, Madhya Pradesh ve Telangana’daki gerçekleşen tüm vakaların toplamı yüzde 4’ü bulmamaktadır.

Rapor, Maoist eylemlerinin merkezi olan Chhattisgarh’ta gerçekleştirilen eylem sayısının 2016’da yüzde 15, 2017’de (15 Nisan’a dek) yüzde 23,3 azaldığını söylemektedir. Rapora göre, çok sayıda güvenlik gücü personelinin öldüğü son üç silahlı eylem toplumun ve basının algısını değiştirmiştir (son aylarda Chattisgarh’ta ve Odisha’da HKP (Maoist)’in gerçekleştirdiği iki eylemde toplam 45 polis ölmüştü).

Rapor 2016’da gerçekleştirilen silahlı eylemlerin yüzde 51’inin HKP (Maoist) ile herhangi bir ideolojik bağı olmayan Maoist gruplar tarafından gerçekleştirildiğini söyleyerek İçişleri Bakanlığının, Jharkhand Eyaleti’nin özellikle bu gruplara karşı önlemler almasını istemektedir.

Kaynak: http://www.redspark.nu/en/peoples-war/india/india-maoists-trying-to-expand-activities-to-newer-areas/ linkinden yararlanılarak düzenlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.