Hindistan: Kerala Eyaletinin İlk Kadın Sendikası Kuruldu

2015 Eylül ayındaki hükümet karşıtı protestolara katılan farklı sendikalardan kadın işçilerin oluşturduğu kortej, Bombay – Hindistan | Foto: Reuters

Bir kadın sendikası olan Asanghaditha Mekhala Thozhilali Sendikası (AMTU) 18 Ocak 2016’da resmi başvurusunda bulundu ve 30 Ocak 2016’da başvurusu kabul edildi. Eyaletin uzun bir sendikal mücadele geçmişi olmasına rağmen bu kurulan ilk kadın sendikası olma özelliğini taşıyor. Erkek egemen ana akım sendikaların kadın işçilerin sorunlarını görmezden gelmesi sendikanın kurulma sebeplerinin başında geliyor.

Asanghaditha Mekhala Thozhilali Sendikası’nın tam açılımı ‘Esnek Sektör İşçileri Sendikası’. Bu sendika aslen Penkoottu olarak bilinen bir kadın kolektifinin devamı niteliğinde. Sweet Meat sokağında çalışan ve çoğunluğu temizlik işçisi, terzi ve tezgahtar olan kadınlar tarafından kurulan kolektif 2009’da biraraya gelmiş ve ilk kampanyasını çalışan kadınlar için hijyen ve temiz tuvalet talepleri üzerine yoğunlaştırmış. Bu ilk kampanya başarı ile sonuçlanmış ve bahsi geçen sokakta, dükkanlarda ve diğer iş yerlerinde kadınlar için hijyenik tuvaletler tahsis edilmiş. İlerleyen zamanda sendikanın temelleri atılmış.

Penkoottu tarafından 2011 yılı Dünya Kadınlar Gününde sergilenen bir sokak gösterisi | Foto: S. Ramesh Kurup

Kadın çalışanlar adına İşyerinde Oturma Hakkı Grevi  (Kalyan Sarees), Coupon AVM grevi gibi birçok önemli greve ve protestolara öncülük eden AMTU erkek egemen sendikal hareketin yapısal bariyerlerini zorlamaya hazırlanıyor. Penkoottu ise kadın sorunları ile ilgili açık bir platform olarak pratik üretmeye devam edecek.

Kaynak: http://www.epw.in/journal/2016/7/letters/keralas-first-womens-trade-union.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.