Hindistan: Çiftçiler Kuraklığa Karşı Ayaklandılar

Tamil Nadu’dan gelen 170’den fazla çiftçi, 14 Mart’tan bu yana Jantar Mantar’da intihar ettiği iddia edilen çiftçilerin kafataslarıyla oturma eylemi yapıyorlar. Onlar, Tamil Nadu’da iki hafta süren şiddetli kuraklık sonrası, Narendra Modi hükümetinden kuraklığa karşı destek paketi verilmesini ve tarım kredilerinden feragat edilmesini talep ediyorlar. Kuraklığa karşı nehirlerin birbirine bağlanması, Cauvery’de bir kriz masası kurulması ve çiftçilere emekli aylığı verilmesi de çiftçilerin talepleri arasında.

farmers

Başbakan Narendra Modi yaşananlara seyirci kalırken çiftçiler farklı protesto yöntemleriyle kendi durumlarını kamuoyuna anlatmaya çalışıyorlar. Açlık grevi yapan, ağızlarında ölü fare tutan, çırılçıplak soyunan, kendi cenaze namazlarını kılan, toplu intihar girişimi yapma tehdidinde bulunan, kadın kıyafetleri giyen, yılanlarla, kafataslarıyla eylem yapan çiftçiler son olarak şişelere biriktirdikleri kendi idrarlarını içme tehdidinde bulundular.

Çiftçiler, tarımın devlet meselesi olduğunu belirterek talepleri yerine getirilene dek protesto gösterilerine devam edeceklerini söylüyorlar. Birçok sendika, çiftçi heyeti, yerel tarım örgütleri ve hatta film yıldızları çiftçilerle dayanışma sözü verdiler.

Enerji, su ve tarım bakanı gibi farklı siyasetçilerle bir araya gelen çiftçiler, 21 Nisan Cuma günüde Ulaştırma bakanı ile görüştüler. Çiftçiler, bakanın konuyla ilgili olarak maliye bakanı ile görüşeceğini ve 15 Mayıs’a kadar bir çözüm bulmaya çalışacağına dair kendilerine güvence verdiğini söylediler. Bununla birlikte, bakan tarafından verilen güvenceler yazılı olarak verilmediği için çiftçiler protestolarına Cumartesi günüde devam ettiler.

Tamil Nadu’da yaşanan kuraklığın son 140 yılın en kötüsü olduğu belirtilirken, Uluslararası İnsan Hakları Komisyonu’nun bildirisinde, 2017 yılı Ocak ayında yaşanan kuraklıkta, bir ay içinde 106 çiftçinin ölümünün kaygı verici olduğunun altı çiziliyor.

Haber:isyandan.org
Kaynak: Bu haberde http://www.hindustantimes.com/delhi/delhi-police-stop-farmers-from-drinking-urine-protesters-to-meet-tamil-nadu-cm-on-sunday/story-48J0ExYmn5syrnAsdMITNM.html, http://www.indiatimes.com/news/india/in-a-dramatic-move-150-farmers-from-tamil-nadu-protest-at-delhi-s-jantar-mantar-with-skulls-of-fellow-dead-farmers-273804.html ve http://indiatoday.intoday.in/story/tamil-nadu-farmers-jantar-mantar-narendra-modi/1/936291.html sitelerinden yararlanılmıştır.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.