Hindistan: Birleşik Naga Konseyi’nden Özyönetim İçin Genel Grev Çağrısı

naga

Birleşik Naga Konseyi (UNC) 4 Şubat gece yarısından 6 şubat gece yarısına kadar sürecek, demokratik hareketin sürdürülmesi ve daha önce ifade edilen taleplerin yerine getirilmesi için 2 günlük genel grev çağrısı yaptı.

UNC Basın Bürosu, Manipur Eyaletinde yaşayan Nagaların geçmişte kendi kendilerini yönettiğini, şu anda tepelerde ve vadide var olan  ikili sistemin ise aslen 1812’de İngiliz Sömürgeciliği ile Meitie Krallığı arasında varılan anlaşma ile getirildiğini belirtti. Kabile toprakları İngiliz Tacı’nının politik bir bölgesi olarak yönetildi. Bu ikili sistem Meitie Krallığının Nagalar ve kabile halkının protestolarına rağmen Hindistan Birliğine katılmasına kadar sürdü.  UNC, o zamandan beri Manipur’da Nagalar ve kabile halkının kaderinin “marjinalleştirme, kurban edilme, suçlulaştırma ve ezilmek” olduğunu söylüyor.

UNC, empoze edilen yönetim sisteminin halkın tarihini, kültürünü, kimliğini, toprak ve kaynakları kullanma hakkını yok saydığını vurguladı. Manipur Yasama Meclisi 31 Ağustosta 3 adet anti-kabile yasasını kabul etmişti. Çıkan olaylarda güvenlik güçleri tarafından öldürülen 9 masum sivilin cenazeleri ise halen morgta bekletilmektedir.

UNC açıklamasında “farklı köken ve tarihe sahip halkların ‘zorla birlikte yaşayamayacaklarını bir kez daha vurgulayarak, Nagalar ve Kabile halkının onurlu bir halk ve ulus olarak komşularıyla birlikte yaşamak istediğini” ifade etti. Açıklama şu şekilde devam etti: “Vazgeçilmez haklarımızı korumak ve savunmak için bütün halkın genel greve katılmasını istiyoruz. Grev kırıcılığı yapmak isteyenlerin yapacakları eylemin sonuçlarına katlanmaları gerektiğini de vurguluyoruz”.

Kaynak: http://morungexpress.com/48-hour-general-strike-in-manipur-hill-districts/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.