Güney Koreli İlerici Partiler Mum Işığı Devrimini Tamamlamak İçin Birleşti

“Dünyada güvencesiz istihdam bitmediği sürece, savaş da bitmeyecek!”

15 Ekim’de on bin kişi yeni bir ilerici partinin açılışını kutlamak için Seul Belediye Binası önündeki Seoul Plaza’da toplandı. İki sol eğilimli parti olan Yeni İlerici Parti ve Birleşik Halk Partisi (Minjung Yonhap Partisi) ‘nin birleşmesi ile Minjung (Halk) Partisi kuruldu. İşçilerin, çiftçilerin, kent yoksullarının, kadınların ve gençlerin partisi olan Minjung (Halk) Partisi bu yılın başlarında Park Geun-hye’yi deviren “mum ışığı devrimi” ni tamamlamaya kararlı.

Minjung (Halk) Partisi’nin kurulması ile, 2014’te Eski Park Geun-hye yönetimi tarafından Birleşik İlerici Parti’nin zorla tasfiye edilmesinden bu yana ilerici güçler ilk kez bir araya geldi. Parti’nin temel öncelikleri, Kore yarımadasında kalıcı barışı tesis etmek ve güvencesiz emeğin kökünü kurutmaktır.

Super market workers marching with carts demanding "Completely abolish precarious labor"; Photo - Tongil News

Minjung (Halk) Partisi’nin iki resmi temsilcisi olan Kim Jong-hun ve Kim Chang-Han’ın yaptıkları açıklamada; mevcut yönetimi ABD’nin Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti hakkındaki düşmanca politikasına kılavuzluk edip izlemekle eleştirerek, yerel politikalarını zenginlerin çıkarlarına öncelik vermekten ziyade çoğunluğun çıkarına göre belirleyeceklerini bildirdiler. Mevcut yönetime meydan okuyan açıklamada “Halkımız politik faaliyetimizin temelini oluşturmaktadır. Halkın desteği, gücü ve bilgeliği olmadan ilerici siyasetin gelişme şansı yoktur. Önümüzdeki en büyük siyasi görev, halk için siyaset ve insanları siyasi olarak bir araya getirmektir” denildi.

“Halkımız! Emek sarfedenlerin ve alınteri dökenlerin saygı görmesini sağlamak ve barışçıl birleşik bir vatan için yeni bir Kore yaratalım” diyerek açıklamayı bitirdiler.

Yurtdışındaki Koreliler ve dünyadaki önemli figürler, yeni kurulan Minjung (Halk) Partisi’ne tebrik mesajları gönderdi. Noam Chomsky “Yeni Minjung (Halk) Partisi’nin kurulması adalet mücadelelerini cesaretlendiriyor ve halkın katılımı temelinde demokratikleşmeye doğru anlamlı ilerleme sağlıyor. Yeni Parti’nin şu anda Kore Yarımadası’nı ve dünyayı tehlikeye atan ciddi savaş tehditlerine karşı barışçıl yolları hazırlaması için umutlu olduğunu,” dile getirdi.

Sign reads: “Sign the Peace Treaty"; Photo - Tongil News

Törene katılan Minjung (Halk) Partisi yeni üyeleri ve destekçileri Seul’de yürüdüler.

19 Ekim’de Minjung (Halk) Partisi üyeleri, ABD ve Güney Koreli deniz kuvvetleri tarafından düzenlenen son askeri tatbikatlara karşı çıkarak  Seul’deki ABD Büyükelçiliği önünde bir basın toplantısı düzenlediler. Ortak deniz tatbikatlarının durdurulmasını ve barış için diyaloğa başlanmasını talep ettiler.

Ortak deniz tatbikatları 16 Ekim Pazartesi günü başladı. Tatbikatlar, F-22 ve B1B bombardıman uçaklarının yanı sıra füze kabiliyetine sahip bir düzineden fazla destroyer de dahil olmak üzere, nükleer güce sahip olan uçak gemisi USS Ronald Reagan’ın ve diğer nükleer stratejik varlıkların birlikte konuşlandırılmasını içeriyordu. USS Ronald Reagan, Donald Trump’ın Güney Kore ziyareti ile 7 Kasım’a kadar muhtemelen Kore yarımadasının kıyılarında kalacak.

Minjung (Halk) Partisi temsilcileri, sözde “tatbikat” ların Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne yönelik önleyici bir darbe tehdidi içerdiğini belirttiler. Minjung (Halk) Partisi, ABD Başkanı Donald Trump’ı “Barışı tehdit eden herhangi bir harekete göz yummayacağız” diyerek uyardı.

Parti temsilcileri ayrıca Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in’i ABD hükümetine karşı çıkmaya ve Güney Kore’nin kendi kaderini tayin etme hakkını ve barışı  savunmaya çağırdılar.

Kaynak: https://www.globalresearch.ca/south-korean-progressive-parties-merge-to-complete-candlelight-revolution/5614949

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.