Seul-Gyeonggi-Incheon Göçmen İşçi Sendikası (Migrants’ Trade Union, MTU) Genel Sekreteri Nazmul Hossain “Haftalardan beri devam eden çabalarının nihayet sonuç vermesinden çok memnun olduklarını” söyledi. 2005 yılında ilk sendikalaşma girişiminin Bakanlık tarafından reddedilmesinden beri süren mücadele, sendikanın kurulması ile sonuçlandı.
MTU üyeleri yaklaşık bir aydan beri İş ve İşçi Bakanlığı Seul Bölge binası önünde oturma eylemi yapıyordu. Yüksek Mahkeme’nin sendikanın kurulabileceğine ilişkin kararı olmasına rağmen Bakanlık sendikaya yetki vermeyi, göçmen işçilerin illegal olduğu ve içtüzükte yer alan Çalışma İzni Sisteminin iptal edilmesi maddesine dayanarak reddediyordu.
Bakanlık, MTU içtüzüğünde yer alan Çalışma İzni Sisteminin değiştirilmesi ve göçmen işçilerin yasallaştırılması maddesine başından beri direniyordu. MTU bu maddede işçilerin sosyal ve ekonomik hakları için çalışır biçiminde düzenleme yapıp Çalışma İzni Siteminin kaldırılması talebini geri çekince Bakanlık’ta sendikaya onay vererek yetkilendirdi.
Yeni yasayla 15 ülkeden gelen vasıfsız işçilerin Güney Kore’ye girmesine müsaade ediliyor. Sendikalar ve Göçmen işçiler Çalışma İzni Sistemini işveren dostu olmakla suçluyorlar.
MTU, ülkenin ikinci büyük konfederasyonu ve Kore İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (KTUC) bağlı Güneydoğu Asya ve Orta Asya’dan gelen 1100 üyesi bulunan bir sendikadır.
Resmi verilere göre Güney Kore’de 553.000 göçmen işçinin yasal izni varken, 208.778 göçmen işçi yasa dışı olarak çalışmaktadır.
Kaynak: http://www.koreaherald.com/view.php?ud=20150820001130 ‘dan özetlenmiştir