Güney Kore: ABD Füze Sistemine Karşı İsyan Eden Köylüler Başbakanı Alıkoydular

Güney Kore’de Yüksek İrtifa Alanı Savunma Terminali (Terminal High Altitude Area Defense – THAAD) yerleştirilecek bir bölgenin yakınlarında yaşayan köylüler yaşadıkları topraklara ABD füze savunma sisteminin kurulması planına karşı güçlü bir muhalefet örgütlediler.

Geçtiğimiz Çarşamba günü,  savunma bakanlığı tarafından Kuzey Kore’nin nükleer füze tehditlerine karşı kurulması planlanan THAAD füze savunma sisteminin gelecek yılın sonuna kadar Seul’ün yaklaşık 300 km güneydoğusundaki Seongju ilçesine yerleştirileceğinin açıklanmasının ardından, ilçe başkanı da dahil olmak üzere 200’den fazla köylü otobüslere binerek başkentte bulunan savunma bakanlığı merkez binası önüne geldiler.

Köylüler başlarına veya omuzlarına üzerinde “THAAD’a Kesinlikle Hayır” yazılı kırmızı bant taktılar ve önceden bilgilendirilmeden veya müzakere edilmeden Amerikan füze sistemlerinin ve tehlikeli radarlarının yerleştirilmesi kararına karşı savunma bakanlığı merkez binası önünde eylem yaptılar.

THAAD X-dalga radarının yaydığı süper güçlü mikrodalgaların insan vücudu için zararlı olduğu biliniyor. Bu dalgaların aynı zamanda Seongju ilçesi ekonomisinin bel kemiği olan doğal kavun yetiştiriciliğini bitirebilecek bir çevre felaketine neden olacağı konusunda da köylülerin endişeleri yüksek. Bu sebeple köylüler yedi saatlik bir protestonun ardından neredeyse gece yarısı evlerine döndüler.

Ertesi gün, Cumhurbaşkanı Park Geun-hye, köylülerin endişelerini yatıştırmak için hükümet yetkililerinin çaba sarfettiğini söyleyerek “Şimdi THAAD üzerindeki gereksiz sürtüşmeleri durdurma zamanı,” dedi.  Günün ilerleyen saatlerinde ise ASEM zirvesine katılmak için Moğolistan’a  gitti.

Cumhurbaşkanın yorumlarına rağmen, protestolar devam etti. İlçe başkanı dahil on iki köylü, açlık grevine devam ederken beş köylü THAAD’ı protesto etmek için saçlarını kesti. Sivil toplum örgütleri ülke çapında THAAD sisteminin yerleştirilmesi kararının derhal iptal edilmesi talebini yükselttiler.

Kuzey Gyeongsang ilinde 30 civarı sivil toplum örgütü, tek taraflı alınan bir kararın kabul edilemez olduğunu ve Güney Kore’de THAAD füze savunma sistemi için yer olmadığını belirterek, iktidardaki Saenuri Partisi’nin bölge genel merkezi önünde bir miting düzenlediler.

Cuma günü ise köylülerin öfkesi doruk noktasına çıktı. Köylüleri yatıştırmak için Seongju ilçesini ziyaret eden Başbakan Hwang Kyo-Ahn ve Savunma Bakanı Han Min-koo, öfkeli protestocular tarafından su şişeleri ve yumurtalarla karşılandı. Köylülerle güvenlik görevlileri arasında şiddetli çatışmalar meydana geldi.

Başbakan ve beraberindeki diğer hükümet yetkilileri yaklaşık 3.000 köylü tarafından çevrilen bir otobüste altı buçuk saat alıkonularak, köylülerin elinden zorlukla kaçtılar. Hwang’ın sığındığı otobüs, yumurta yağmuruna tutuldu. Otobüsün bulunduğu parkın girişine protestocuların kullandığı iki traktör çekilerek giriş bloke edildi.

Yerel basında çıkan haberlere göre; Cumartesi günü polis, Seongju ilçesinde başbakanı alıkoyan bölge sakinlerini araştırmak için özel bir ekip kurdu ve protesto olaylarına karışan köylülerin tutuklanacağını belirtti.

Sivil gruplar Cumartesi günüde THAAD füze sisteminin yerleştirilmesine karşı Seul’de protesto eylemleri düzenlediler.

Yerel haberlere göre Guam’a konuşlandırılması planlanan THAAD füze sisteminin tehlikeleri konusunda kamuda meydana gelen endişeleri yatıştırmak için Güney Kore hükümetinin Pazartesi günü açıklama yapması bekleniyor…

[wzslider]

Kaynak: Bu haber http://news.xinhuanet.com/english/2016-07/18/c_135522044.htm ve http://ht.ly/TLLn302uqWD sitelerinden derlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.