Güney Afrika’da Öğrenciler Harç Zamlarına İsyan Etti

Polis, Cape Town'da Güney Afrika Parlamentosu önündeki öğrencilerle çatıştı, 21 Ekim 2015 | Fotoğraf: Reuters

Polis, Cape Town’da Güney Afrika Parlamentosu önünde öğrencilerle çatıştı, 21 Ekim 2015 | Fotoğraf: Reuters

Öğrenim harçlarına yüzde 10 ile yüzde 12 arasında zam yapılması önergesi ülke genelindeki üniversitelerde benzeri görülmemiş derecede şiddetli protesto gösterilerine neden oldu.

Reuters Güney Afrika’nın güneybatısında bulunan kıyı kenti Cape Town’da Çarşamba günü öğrenciler ve polis arasında meydana gelen çatışmalarda en az üç öğrencinin yaralandığını bildirdi.

Gelecek yıl yürürlüğe girmesi kararlaştırılan harç artışlarını protesto eden binlerce öğrenci parlamentonun kapısını yanlara doğru ittiler ve ulusal meclis binasının girişinde milletvekillerini kıstırdılar.

Polisin öğrencileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve sersemletici bomba kullanması üzerine öğrenciler polis kalkanlarını tekmelediler, polise sopa ve taş attılar ve hükümet-karşıtı ve apartheid-karşıtı sloganlar attılar.

Geçen hafta öğrenim harçlarına yüzde 10 ile yüzde 12 arasında zam yapılması önerisi ülke genelindeki üniversitelerde protestolara yol açmış ve bir düzineden fazla üniversite kapatılmıştı.

Grev yapan öğrencilerden biri yoksul Siyah öğrencileri yüksek harçlardan muaf tutacak ve 2016 için harç artışının üst limitini yüzde 6 ile sınırlandıran önergeyi hükümetin reddettiğini söyledi.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma Çarşamba günü açıklama yaparak, 1994 yılında apartheid rejiminin sona ermesinden bu yana yaşanan en büyük öğrenci protestolarında tansiyonu düşürmek için Cuma günü üniversite yöneticileri ve öğrenci liderleriyle bir araya geleceğini söyledi.

Bu arada yetkililer, öğrencilerin davranışlarının “kabul edilemez” olduğunu ve şimdiye dek kamusal şiddet nedeniyle suçlanan 22 kişiye asla müsamaha gösterilmeyeceğini söyledi.

Hükümet tarafından desteklenen yeni önlemler, öğrenciler tarafından onyıllar boyunca apartheid politikaları nedeniyle üniversitelere sınırlı erişimi olan Afrikalı öğrencilerin kazanımlarını geri alacak bir adım olarak görülüyor. Protestoların ve yürüyüşlerin önümüzdeki günlerde devam etmesi bekleniyor.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/South-Africa-Student-Revolt-Protesters-Face-Tear-Gas-Grenades-20151022-0017.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.