Güney Afrika: Üniversitelerde Yükselen İşçi ve Öğrenci Hareketi

Güney Afrika’da yüksek öğrenim sektöründeki işçi ve öğrenci protestoları giderek yükseliyor. Pazartesi günü Free State Üniversitesi’nde kampüsteki taşeron işçiliğe karşı yürütülen kampanyaya dikkat çekmek için eylemciler rektör yardımcısının katıldığı rugby maçında boy göstermişti. Ancak beyaz taraflarlar öğrencilere ve kampüs işçilerine saldırdı. Polis saldırgan beyaz taraflarları engellemek yerine siyah eylemcileri tutukladı. Günün sonunda 34 kişi gözaltına alındı. Beyaz ırkçıların siyah işçilere ve öğrencilere yönelik bu saldırısı 1990’larda sona eren apartheid rejimin gölgesinin hala ülkenin üzerinde gezindiğinin bir göstergesiydi.

Kampüslerde taşeron sistemine son

Kampüste örgütlenen emek hareketi sosyal medyada kendine #OutsourcingMustFall (Taşeron hizmet almak sona ermeli) başlığı ile yer buldu. Kampüsteki temizlikçilerin, güvenlik görevlilerinin, kafeterya çalışanlarının ve daha bir çok işçinin dahil olduğu bu yapılanma öğrencilerle dayanışma içinde üniversitelerden daha büyük ölçeğe sıçrayarak emek hareketi ile gençlik hareketini harmanlama potansiyeline sahip.
Öğrencilerin ve kampüs emekçilerinin saldırıya uğradığı eylem sonucunda Free State Üniversitesi yönetimi bu yılın ortasına kadar taşeron sistemini kaldırma ve kampüs işçilerinin maaşlarını yükseltme sözü verdi.

Parasız Eğitim için mücadele

Birleşik mücadelenin en önemli ayaklarından birisi de kampüsteki siyah ve beyaz öğrenciler tarafından örgütlenen parasız eğitim kampanyası idi. #FeesMustFall (Harçlar Düşmeli) şiarıyla yankı bulan hareket ilk önemli zaferini geçen ekim ayında ANC hükümetinin harçları yükseltme girişimini geri püskürterek kazandı.
Ancak öğrenci hareketinin tek hedefi bu değil. Siyah öğrencilerin çoğu özellikle Pretoria ve North West gibi geleneksel üniversitelerde tek hakim dilin Afrikaanca olmasından dolayı adaptasyon güçlüğü çekiyorlar ve ayrımcılığa uğruyorlar. Bu üniversitelerde dil seçeneklerinin çoğaltılması, siyah öğrenciler için programların farklılaştırılması talep ediliyor.

Birleşik Mücadele

Paralı eğitime karşı direnen öğrenci hareketi kampüs işçilerinin mücadelesine de destek veriyor. İşçilerin maaşlarının yükseltilmesi, taşeron işçiliğin sona erdirilmesi için sürdürülen öğrenci protestoları üniversite yönetimleri üzerindeki baskıyı artırıyor. Hareket şimdiden Bloemfontein ve Cape Town üniversitelerine sıçramış durumda, Johannesburg’taki üniversitelerde de örgütlenme başladı. Kampüslerdeki taşeron işçiliğe karşı yürütülen kampanyaya Tshwane Belediyesi taşeron işçilerinin yanı sıra ulaşım, perakende, banka ve kamu sektörlerinden başka emekçiler de katılıyor.

Kaynak: Bu haberde http://www.socialistworld.net/doc/7497 sitesinden yararlanılmıştır.

Hiç Yorum Yapılmamış

  1. Pingback: Güney Afrika: Öğrenciler Üniversite Harçlarına Yapılan Zamlara Karşı İsyanda

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.