Güney Afrika: Parasız Eğitim İçin Mücadele Büyüyor

*Cape Town Üniversitesi’nde öğrencilerin şarkılar eşliğindeki protesto yürüyüşü

Öğrenciler ile polis arasındaki çatışmaların sürdüğü Güney Afrika, 19 Eylül’de hükümetin üniversite harçlarına %8’lik zam yapılacağını açıklaması üzerine alevlenen öğrenci protestoları ile sarsılıyor. Wits ve Cape Town Üniversiteleri’nde eylemler nedeniyle dün yine eğitime ara verildi.

*Wits Üniversitesi’nde öğrencilerle polis arasında çatışma

Bu arada gösteriler ülkedeki eşitsizliği ve yıllar süren apartheid rejimin toplumda yarattığı derin ayrımları da gözler önüne seriyor. 5 Ekim Çarşamba, Nelson Mandela Metropolitan Üniversitesi’nde bir grup beyaz öğrenci akademik takvime devam edilmesi talebiyle eylem yaptı. Siyah öğrenciler ise 1994’te sona ermiş olmasına rağmen apartheid rejimin yaratmış olduğu eşitsizliğin aynen devam ettiğini ve üniversite harçlarındaki artışın en çok siyah öğrencileri vurduğunu söyleyerek eyleme tepki gösterdiler.

2011 yılı nüfus sayımı verilerine göre beyaz bir ailenin aylık geliri siyah bir ailenin tam altı katı. İşte bu nedenle parasız eğitim mücadelesinde ön saflarda siyah öğrenciler yer alıyor. Wits Üniversitesi’nde okuyan 37 bin öğrencinin %63’ü siyah öğrencilerden oluşuyor.

Wits ve Cape Town üniversitelerinde polis, harç zamlarına direnen öğrencilere göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve ses bombalarıyla saldırdı. Öğrenciler ise polis saldırılarına taş ve molotoflarla cevap verdiler. Cape Town Üniversitesi yönetimi, polisin yanı sıra baskıyı attırmak için özel güvenliği devreye soktu ve eğitime bu haftanın sonuna kadar ara verileceğini açıkladı.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.