Güney Afrika: Öğrenci Direnişi Hükümete Geri Adım Attırdı

Üniversite öğrencileri Güney Afrika’nın liman kenti Cape Town’da parlamento önünde parasız eğitim için gösteri düzenlediler.

Polisin plastik mermiler, biber gazı ve tazyikli su ile saldırısına direnişle karşılık verdiler. Polisin saldırısı sonucu bazı öğrenciler yaralansada öğrenciler çevrede bulunan dükkanları kullanarak geri çekilmediler ve  direnişe devam ettiler.

Toplumsal desteği arkasına alan, işçi hareketi tarafından da desteklenen öğrenci direnişi, Güney Afrika’da devasa boyutlara ulaşan gelir eşitsizliğinin ve toplumsal adaletsizliğin kapanabilmesi için parasız üniversite eğitimi talebinde ısrar ediyor.

güneyafrikaöğrenci

Bir turizm şehri olan Cape Town’da devlet, öğrencileri sokakta daha fazla görmek istemediği için bir an önce okullarına dönmelerini istiyor. Öğrenciler ise “Ailelerimizden herhangi bir destek alabilecek durumda değiliz, okullara nasıl döneceğiz” diye cevap veriyorlar.

Maliye Bakanı öğrencilere “Şiddeti Durdurun” çağrısı yaparken yüksek eğitime daha fazla ek kaynak ayıracakları sözü verdi.

Öğrenciler, Temsilciler Kurulları oluşturup her fakülte ve üniversitede tabandan başlayarak yapılan tartışmalar sonucu geçen yıl parasız yüksek eğitim için direnişle hükümeti karar almaya zorlama stratejisini benimsediler.

Siyah öğrencilerin çoğu yoksul ailelerden geldiklerini ve ailelerinin bu paraları ödemelerinin mümkün olmadığını, öğrenime devam edebilmek için için parasız eğitimin kendileri için tek yol olduğunu söylüyorlar.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.