Güney Afrika: Numsa’nın #ZumaMustFall* (Zuma Gitmeli) Kampanyasına İlişkin Açıklaması

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“rekor seviyelere gerilerken Zuma’nın görevden alınması için birçok protesto düzenlendi. Açıklamasından 4 gün sonra Zuma’nın geri adım atıp Van Rooyen’in yerine Pravin Gordhan’ı Ekonomi Bakanlığı görevine getirmesiyle rand bir ölçüde toparladı. Yine de bu hamle halkın…”

Madiba

Güney Afrika Metal İşçileri Ulusal Sendikası (NUMSA), “Zuma Gitmeli” kampanyasının yaratacağı tehlikelere ilişkin yayınladığı bildiride 2007’nin bir tekrarının gerçekleşebileceği uyarısında bulundu.

“Zuma Gitmeli kampanyası yolsuzlukları, yandaş kayırmaları ve devlet yağmasını Zuma’da kişileşmiş gören orta sınıftan ve işçi sınıfından her ulustan insanı etkilemiştir.

Orta sınıfın ve işçi sınıfının bu öfkesini haklı bulup desteklememize rağmen bu kampanyanın yarattığı rüzgarın etkisine kapılıp 2007’de yapılan hatayı tekrar etmemek gerekiyor. Unutulmamalı ki oluşturulacak bir ‘yaralılar koalisyonu’, işçi sınıfı için Zuma ya da ANC’ye  (Afrika Ulusal Konseyi) bir alternatif oluşturmamaktadır.”

Zuma, geçen hafta Ekonomi Bakanı görevine şu andaki bakan Nhlanhla Nene yerine ANC milletvekili David van Rooyen’i getireceğini açıkladığında büyük bir tepkiyle karşılaştı. Zuma’nın bu hamlesinden dolayı rand**Rand: Güney Afrika’nın resmi para birimi/** rekor seviyelere gerilerken Zuma’nın görevden alınması için birçok protesto düzenlendi. Açıklamasından 4 gün sonra Zuma’nın geri adım atıp Van Rooyen’in yerine Pravin Gordhan’ı Ekonomi Bakanlığı görevine getirmesiyle rand bir ölçüde toparladı. Yine de bu hamle halkın Johannesburg, Pretoria, Cape Town ve George’ta Zuma’nın devlet başkanlığı görevine son verilmesi için gerçekleştirdiği yürüyüşlere engel olamadı. NUMSA ise bu kampanyanın Zuma yerine bir başka kapitalisti geçirme arayışında olduğu açıklamasında bulundu. Ayrıca NUMSA, Nene’nin görevden alınmasını Hazine’nin bağımsızlığına bir tehdit olarak görüp kampanyayı destekleyenleri mahkum etti.

Kapitalizmin Truva Atı

“Kapitalizmin hükümet içindeki truva atı konumunda olan Hazine hiçbir zaman bağımsız olmamıştır. Hazine aracılığıyla ekonomi politikaları üzerinde egemen olanlar Zuma’nın Nene’nin görevini sonlandırmasıyla telaşa düşmüşlerdir.

Zuma’nın düşmesini isteyenler, önceki ekonomi bakanlarının politikalarını ve faaliyetlerini desteklemişlerdir. Zuma’nın düşmesini Zuma ya da kabinenin kalanlarının onlardan farklı bir ekonomik plana sahip olmasından dolayı istememekteler.”

İşte bundan dolayı Gordhan’ın tekrar göreve getirilmesini desteklemişlerdir. Böylelikle hükümetin neoliberal politikaları üzerindeki iktidarlarını devam ettirebileceklerdir.

NUMSA, liderlerin değişmesinin ya da düzenin iyileştirilmeye çalışılmasının çözüm olmayacağını ekliyor.

“İşsizler, kırdaki yoksullar, işçiler ve daha geniş anlamdaki işçi sınıfı için alternatifin ne olduğuna dair stratejik bir değerlendirme gerçekleştirmeksizin bu çağrıya katılamayız.

Bu mevcut pisliğe tek alternatif NUMSA’nın 2013’te düzenlediği Özel Ulusal Kongre’de kararlaştırılmıştır. Bu alternatif; ekonomik ve toplumsal yapının temelden ve sosyalist bir dönüşümünü benimseyen bir program temelinde kendi adına bir sınıf olarak hareket edebilecek bir işçi sınıfının iktidarını inşa edebilmek için işçi sınıfı örgütünün yeni platformlarının kurulmasıdır.”

Kaynak: http://www.timeslive.co.za/politics/2015/12/18/Dont-jump-on-ZumaMustFall-bandwagon-Numsa

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.