Güney Afrika: NUMSA Yeni Vergi Yasasına Karşı Greve Çıkacak

NUMSA üyesi işçilerin yürüyüşünden bir kare | Foto: STRINGER / REUTERS

Güney Afrika Metal İşçileri Sendikası (NUMSA) 1 Mart’tan itibaren geçerli olacak yeni vergilendirme yasasına karşı olduklarını beyan ederek Ulusal Ekonomik Kalkınma ve İşçi Konseyi’ne (NEDLAC) greve gideceklerini duyurdu.

Yeni vergilendirme yasası ile işçiler yardım sandığından alacakları ödenekler ile emeklilik fonu arasında tercih yapmaya zorlanıyor. Yasa uyarınca emeklilik maaşları yeterli olmayan ve yoksullukla boğuşan işçilere ödenecek yardım kesilerek eşitsizliğin ve ekonomik krizin bütün yükü yine emekçilerin omuzlarına yüklenmiş olacak.
Artık çalışamaz durumda olan çoğu işçi geçimini sağlayamıyor. Vergi yasasına göre bu işçilerin enflasyon oranı ile örtüşmeyen emeklilik birikimlerine razı olması, yardım ödeneğinden vazgeçmesi bekleniyor. İşçilerin emeklilik ücretlerini yıllık veya toplu olarak alması öngörülüyor. Ancak ücretler satın alma gücü enflasyon ve kriz karşısında erimiş işçilerin asgari yaşam koşullarını sağlamaya yetmiyor. Ve devlet yeni vergi yasası ile yardım fonundan feragat ederek sosyal sorumluluklarını yerine getirmekten kaçınıyor.
NUMSA adil, eşitlikçi ve yoksulluğu yok edebilecek bir sağlık ve sosyal adalet reformu talep ederek yürürlüğe girecek vergi yasasına karşı çıkıyor. Sendikanın başını çekeceği grev Güney Afrika’da şiddetlenen sınıf mücadelesi ve örgütlenme için yeni bir eşik olacak.

Haber: isyandan.org

Kaynak: http://www.timeslive.co.za/local/2016/02/06/Numsa-gives-strike-action-notice-over-new-tax-laws

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.