Güney Afrika: NUMSA Yabancı Düşmanlığına Karşı Sömürgecilikle Savaşıyor

Güney Afrika Metal İşçileri Ulusal Sendikası (NUMSA), Birleşik Cephe çatısı altında yabancı düşmanlığına karşı düzenlenen yürüyüşe katılarak, yabancı uluslara yönelik artan şiddetli saldırılara karşı kararlı bir duruş sergileyerek Eyaletin Şehircilik Bakanı Herman Mashaba’yı da ağır bir biçimde eleşirdi.

NUMSA daha önce yaptığı bir açıklamada “Kıtadan erkek ve kız kardeşlerimize yönelik her türlü şiddet ve baskıyı lanetliyoruz. Kardeşlerimize zorbalık, nefret ve şiddet dayatanlar bu davranışlarından ötürü ifşa edilmeli ve tutuklanmalılar” demişti.

South Africa: Beyond the xenophobic attacks

“Zenofobi” yani yabancı düşmanlığına karşı koalisyon- çeşitli sivil toplum örgütleri, devlet yetkilileri, vatandaşlar, sendikalar ve Afrikalı göçmen topluluk liderleri tarafından oluşturulmuş bir hareket- Johannesburg’ta “Jozi Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığına Karşı Dayanışma Yürüyüşü” adlı yeni bir yürüyüş düzenlemeyi planlamaktadır.

Mart ayında Yabancı Düşmanlığına Karşı Koalisyon, bir çok yerde geçmişte yapılan saldırıları kınayan ve saldırılarda yaralanan ve ölenlerin anısına yürüyüşler düzenledi.

South Africans and foreigners marching to the Union Buildings. (Lizeka Tandwa, News24, file)

Mashaba “Yasadışı göçmenlerin suç teşkil eden faaliyetlerde bulunduğunu ve ülkeyi kefaletlerini ödemeye zorladıklarını” söylemişti. Geçen ay Rosettenville sakinleri uyuşturucu satıldığından şüphelendikleri evlere yürümüşlerdi. Nijeryalılara ait olduğu düşünülen evler yakılmıştı. Semtte yaşayan vatandaşlar bölgeyi uyuşturucu ve fuhuştan arındırdıklarını ileri sürmüştüler. Nijeryalıların ikamet ettiği 12’ye yakın evle birlikte bir gece klübü, bir genelev ve bir uyuşturucu hücresi olduğu düşünülen ev yakılmıştı.

Mashaba bu saldırılardan sonra Güney Afrika’da ki Nijerya Konsolosluğu ve Nijeryalı topluluklarla görüşerek yabancı karşıtlığına çözüm bulmayı amaçladı. Yabancı karşıtlığı problemini çözmek, saldırıları engelleyebilmek için işbirliği içinde çalışma gerekliliğine vurgu yaptı. Bakan, önceki sözlerinin sadece suç teşkil eden durumlara karışan göçmenler hakkında olduğunu açıkladı.

NUMSA, Demokratik İttifak üyesi Şehircilik Bakanı Mashaba’nın yabancı düşmanlığını teşvik eden bu tür söylemlerini kınayarak göçmen toplulukların uğradığı son saldırılardan Mashaba’nın sorumlu olduğunu belirtti. Ayrıca  Güney Afrika’yı Afrika kıtasının diğer bölgelerinden dışlayan  “fırsatçı sağ kanat politikaları” da reddettiğini vurguladı.

“Bu olaylardan DA doğrudan sorumlu tutulmalıdır. Mashaba, aynı Birleşik Devletler başkanı Donald Trump gibi yabancı düşmanlığı ve ırkçılığı örgütleyerek, yoksullara karşı politikalar geliştirerek ve eylemlerde bulunarak, gerici ilkel ve karşı devrimci klişeleri ödüllendirmektedir.

Geliştirilmesi gereken gerçek savaş Güney Afrika’da özel bir formda devam eden ve ülkedeki yoksulluk, işsizlik ve eşitsizliği üreten sömürgeciliği kökünden kazımaktır.”

Kaynak: http://citizen.co.za/news/news-national/1469055/numsa-endorses-anti-xenophobia-march-in-joburg-slams-mayor-mashaba/ linkinden yararlanılarak düzenlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.