Güney Afrika: Numsa ve Saftu 1 Mayıs’ta Omuz Omuza

Güney Afrika’nın Durban kentinde Güney Afrika Metal İşçileri Ulusal Birliği (NUMSA) Genel Sekreteri Irvin Jim, 1 Mayıs mitinginde ülkenin madencilerini andı.

Numsa, bu yıl Durban’daki 1 Mayıs’a Güney Afrika Sendikalar Federasyonu (SAFTU) ile güçlerini birleştirerek damga vurdu. Jim, “maden işçilerinin ülkenin zenginliğinin gerçek üreticileri olduğunun farkına varılması gerektiğini” dile getirdi. Jim “ Size birkaç sebepten ötürü teşekkür etmek istiyoruz, hepiniz çok özel insanlarsınız. Sizler bu ülkenin gerçek servetini üretenlersiniz. Yerin göbeğine, madenlere inen, her gün sömürülenler sizlersiniz. Komisyoncular tarafından küçük meblağlarla çalıştırılarak mağdur edilen sizlersiniz” dedi.

Jim’in konuşmasının ardından Saftu’nun Genel Secreteri Zwelinzima Vavi kalabalığa seslendi. Bloemfontein’de Başkan Jacob Zuma’nın Güney Afrika Sendikalar Kongresi (COSATU)’nin  bazı üyeler tarafında aralıksız olarak soru yağmuruna tutulması ve yuhalanmasının ardından COSATU’nun 1 Mayıs mitingini iptal etmesine neden olan olaylara ilişkin konuşarak çok vakit kaybetmedi.  Sadece “ Cosatu’nun Bloemfontein’de düzenlediği sözde işçi mitinginde tek bir kişi bile konuşmadan veya bir şey yapmadan sona ermiştir. İşçiler sadece Başkan Zuma’nın orada konuşma yapmasına karşı çıkmaları sonucu mitingi terk etmek durumunda kalmışlar. Size bir şey söyleyeyim; zaten işçilerin çıkarlarını gözetmeyen bir ittifakın çöküşü için alkış tutmalıyız.” dedi.

Kaynak: http://www.enca.com/south-africa/numsa-saftu-join-forces-on-workersday

 

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.