Güney Afrika tarihinde ilk kez ulusal düzeyde örgütlenmiş bulunan 4 sendikal örgütlenme; toplu işten çıkarmalara, toplu taşımanın çöküşüne, geçici istihdama, yolsuzluğa, cinsiyet temelli şiddete, hükümetin kamu görevlilerinin ücretlerini dondurma tehdidine ve çok daha görünür olan su krizine karşı bir günlük ortak genel greve çıktı.
Greve katılanlar “Toplu Pazarlık Haklarını Savunmada Birleşmiş Kamu Görevlileri” ve “Toplumsal Cinsiyet Temelli Şiddetle Mücadelede Birleşmiş Kamu Görevlileri” gibi sloganlar taşıyan kırmızı tişörtler giydiler.
Bu grev bir dizi eylem programının ilkiydi. Bir sonraki eylem 12 Ekim’de dört sendika federasyonunun Pretoria’daki Birlik Binalarına yürüme eylemi olacak. 2 Aralık’ta diğer eylem gerçekleştirilecek. Mart 2021’de ise tüm ekonomiyi durduracak taksi ve kamyon şoförlerinin de katılacağı eylem gerçekleştirilecek.
Güney Afrika Sendikalar Kongresi (COSATU 1,8 milyon üye), Güney Afrika Sendikalar Federasyonu (FEDUSA, 560 bin üye), Güney Afrika Sendikalar Federasyonu (SAFTU, 800 bin üye), Sendikalar Ulusal Konseyi (NACTU, 400 bin üye) dahil sendikal örgütlenmelerden SAFTU hariç hepsi hükümet, sermaye ve işçi örgütlerinden temsilcilerin olduğu Ulusal Ekonomik Kalkınma ve Emek Konseyi’nin üyesidirler. SAFTU konseyde olmamasına rağmen eyleme katıldı.
SAFTU genel sekreteri Zwelinzima Vavi “Çocuklarımızın geleceği tehlikedeyken boş durmayacağız. Bu kadar zenginliğe sahip olan ülkede artık mülksüz ve topraksız yaşamayacağız” diyerek genel grevin çerçevesini özetledi.
1994’ten beri ANC hükümetini destekleyen COSATU’nun Gauteng bölge başkanı Amos Monyela “Taleplerimiz müzakere edilmezse artık ANC’ye oy verip vermeyeceğimizi konuşacağımız bir noktaya geldik,” dedi.
Salgından dolayı yerelde yapılacak her gösteriye katılım en fazla 500 kişi ile sınırlandı. Çalışanlar için kişisel korunma donanımlarının sağlanması talepler arasındaydı.
Kadınlara karşı şiddetin durdurulması da eylemin temel taleplerinden biriydi.