Fransız Guyanası’nda şimdiye kadar örgütlenmiş en büyük genel grev sırasında yapılan mitinge 10.000’den fazla emekçi katıldı.
Suça Karşı 500 Kardeşler adlı örgütün ve sendikaların organize ettiği genel grev sırasında okullar kapandı, hava trafiği durdu, dükkanlar açılmadı. Yollar barikatlarla trafiğe kapatıldı.
Emekçiler Fransız yönetiminden ücret artışı ve giderek kötüleşen toplumsal hizmetlerin daha kaliteli hale getirilmesini talep ettiler.
Fransa’nın deniz aşırı topraklarından olan Fransız Guyanası sömürgeleştirildiği 1503 yılından beri Fransa’nın yönetimi altında bulunmaktadır. Fransa sömürgenin anakarada yaşayanların sahip olduğu ücret ve sosyal haklarla aynı haklara sahip olduğunu ileri sürmesine rağmen sömürge emekçileri aynı görüşü paylaşmıyor.
Geçtiğimiz hafta işçi hareketi, demokratik kitle örgütleri temsilcileri ile yerel politikacılardan oluşan bir heyet Denizaşırı Topraklar Bakanı Ericka Bareigts ile İçşileri Bakanı Matthias Fekl’e 400 sayfalık talepler listesi sunmuştu. 1 Nisan Cumartesi Bareigts bir resmi ‘özür’ açıklaması yaparak 1.06 milyar dolar tutarında yardım sözü verip tansiyonu düşürmeye çalıştı. 20 Mart’ta işsizlik, yüksek suç oranı, yoksulluk, su kaynaklarında sıkıntı ve altyapısızlık nedeniyle tırmanan isyan okullardan hastanelere yayılan grev ve blokaj eylemleri ile hayatı felç etmiş, Kourou uzay üssünden fırlatılması planlanan uydular ertelenmişti. Fransız devletinin tansiyonu düşürme ve resmi özür taktiğine karşın durum belirsizliğini koruyor, müzakereler için ise kesin bir takvim verilmiş değil.