Fransa’da Yükselen Emek Hareketi

On binlerce öğretmen, kamu çalışanı, sağlık emekçisi, taksi sürücüleri, hava trafik kontrolörleri ve çiftçiler 26 Ocak Salı günü, 2015 yılının Eylül ayında açıklanmış olan iş yasası reformuna karşı grevdeydi.

CGT işçi sendikasının açıklamasına göre ülke genelinde gerçekleşen protestolara 130,000 ile 160,000 arasında emekçi katıldı. CGT, Francois Hollande 2012’de yönetime geldiğinden beri ülkenin gördüğü en büyük eylem olduğunu ifade ediyor.
Taksi sürücülerinin Périphérique Bulvarı kavşağında lastik yakarak yolu kapatmasıyla birlikte çıkan olaylar sonucu 20 kişi tutuklandı. Gösteriler dünya basınına daha çok bu karelerle yansırken arkasında uzun süreden beri yükselmekte olan bir emek hareketi var.
Bakan Marylise LeBranchu giderek düşen satın alma gücü için cihatçı saldırılara karşı alınan ‘güvenlik’ önlemleri ile işsizlik oranını düşürmek adına yapılan kamu harcamalarını bahane olarak sunuyor.
Avrupa Komisyonu Fransa’yı %3’lük faiz limitine uyması için uyarırken 13 Kasım’da gerçekleşen ve 130 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıların akabinde Hollande %3’lük tavan faiz hedefinin daha önce söz verildiği gibi 2017’ye kadar sağlanmasının mümkün olmadığını belirtmişti.
Eğitim bakanının açıklamasına göre öğretmenlerin %11’i grevde ancak eğitim emekçileri sendikası bu oranın çok daha yüksek olduğunu iddia ediyor. Kamu emekçileri 120 civarında yürüyüş düzenledi. Emekçiler Marsilya sokaklarında ‘Kemer sıkmaya son, ücretler yükseltilsin!’ sloganlarını haykırdılar. Paris’te hastane çalışanları haftalık çalışma saatlerinin arttırılmasına karşı harekete geçtiler. Hava trafiği kontrolörleri de kamu emekçilerinin grevine katıldı, Lille Havaalanı’nda uçuşların üçte biri iptal edildi.
Kapitalist devletlerin krizin bedelini işçilere yükleme planlarına, kemer sıkma politikalarına, kesintilere ve sömürüyü körükleyen iş yasası reformlarına karşı emekçiler gün ve gün grevler ve kitlesel protestolar ile mücadeleyi yükseltmeye devam ediyor. Fransa’yı sarsan kitlesel grev, Şubat ayında Yunanistan’da başlayacak grev dalgası, Güney Kore’de hükümetin baskılarına ve tutuklamalarına rağmen direnen sendikal hareket… krize karşı emek cephesinin cevabı olacak.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.