Fransa: OHAL Karşıtı Gösterilere 20,000 Kişi Katıldı

‘Olağanüstü Hal. Onların istekleri bizim için kabus demek’. Polise, mahkemelere ve hükümet organlarına olağanüstü yetkiler tanıyan ve 13 Kasım Paris saldırıları akabinde ilan edilen OHAL uygulamasına karşı Paris’te gerçekleştirilen gösterilerden bir kare. | Foto: AP /Christophe Ena)

Fransa’da binlerce kişi Paris’te dahil olmak üzere 70 farklı şehirde düzenlenen olağanüstü hal karşıtı gösterilere katıldı. Göstericiler, Paris saldırılarının ardından ülkede ilan edilen olağanüstü hal durumunun muhalefeti ve sosyal hareketleri bastırmak için araç olarak kullanıldığını vurguluyor.

Eylemcilerden Alexandra Scappaticci, İklim zirvesi-COP 21 sırasında gerçekleşen gösterilerde eylemcileri bastırmak için aşırı ‘güvenlik önlemleri’ kullanıldığını ifade etti. Birçok yürüyüş olağanüstü hal gerekçe gösterilerek engellendi, barışcıl gösteriler dahi tutuklamalarla bastırılmaya çalışıldı.

‘OHAL’e son!’ 30 Ocak, 2016 – Paris | Foto: AP /Christophe Ena

Fransa Başkanı Francois Hollande 130 kişinin ölümüyle sonuçlanan 13 Kasım Paris saldırılarının ardından olağanüstü hal ilan etmişti. Olağanüstü hal kapsamında, gösterileri engelleme ve eylemcilere karşı aşırı güç kullanma da dahil olmak üzere polisin yetkileri genişletildi. Şubat ayı sonunda olağanüstü hal durumunun kaldırılması gerekiyor ancak Hollande OHAL’in uzatılması gerektiğini savunuyor.
Hollande aynı zamanda, hükümete terör yasası kapsamında çifte vatandaşlığı bulunanların vatandaşlığını iptal etme yetkisi veren başka bir tasarıyı da geçirmeye çalışıyor. Adalet bakanı Christiane Taubira ise yasaya karşı çıkarak istifa etmişti.

‘OHAL’e son!’ 30 Ocak, 2016 – Paris | Foto: Boris Horvat / AFP

Kaynak: http://sputniknews.com/europe/20160131/1033988684/thousands-protest-france-emergency.html ve http://www.bigstory.ap.org/article/c23ac901cf6f48f5bd243621c132798c/thousands-march-paris-rain-protest-state-emergency kaynaklarından İsyandan.Org tarafından derlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.