Fransa: Hollande’nin İş Yasası Reformu Ülke Genelinde Protesto Edildi

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“gibi ülkedeki yüksek işsizlik oranını bahane olarak kullanıyor. İşsizlik oranını düşürme savı ile emek esnekleştirilmeye ve ucuzlaştırılmaya çalışılıyor. Hükümet içinde kutuplaşma Bahsi geçen yasa tasarısı hükümet içindeki ayrışmayı derinleştirdi. Parti içinde …”

François Hollande’nin iş yasası reformu solcu öğrenciler ve Fransa sendikalarının oluşturduğu birleşik cephenin yoğun muhalefeti ile karşılaştı.


Üniversite ve lise öğrencileri ile sendika üyelerinin de dahil olduğu yüz binler bütün Fransa’da iş reform paketine yönelik protestolara katıldı. En az 90 lise barikatla kapatıldı.

*Paris’in merkezindeki Sophie Germain Lisesi girişi düzinelerce çöp bidonundan oluşan barikatla kapatıldı.

Fransa 9 Mart Çarşamba günü iki ayrı grev ile sarsıldı. Metro operatörü SNCF’deki işçiler öğrencileri ve genel işçileri temsil eden sendikalarla birlikte iş bıraktı.


Peki bahsi geçen iş reformu neyi içeriyor?

Fransa sendikaları 9 Mart’ta kabineye sunulması planlanan tartışmalı iş yasası reform paketine karşı öfkeliler. Muhalefet baskısı nedeniyle paketin kabineye getirilme tarihi 24 Mart’a ertelendi.
Reform paketi Fransa’da dokunulmaz olan iş yasalarını köklü değişikliklere açık hale getirecek. Tasarı kapsamında çalışma süresinden ücretli izne kadar her şey müzakereye tabi olacak.
Ülkedeki en büyük iki sendika 9 Mart’ı ulusal eylem günü ilan etti. Kitlesel eylemlere üniversite ve lise öğrencileri de katıldı. Lise öğrencileri sendikası FIDL üyelerine okul sıralarını sokaklara taşıma çağrısında bulundu. Diğer yedi sendika da 31 Mart için ülke genelinde grev ve eylem çağrısı yaptı.

Hükümet neden reform paketini zorluyor?

Hükümet reform paketini savunmak için tıpkı Güney Kore’deki emekçi düşmanı reform paketini dayatan Park Geun-hye hükümeti**https://isyandan.org/makaleler/guney-korede-isci-ve-koylu-mucadelesi-buyuyor//**gibi ülkedeki yüksek işsizlik oranını bahane olarak kullanıyor. İşsizlik oranını düşürme savı ile emek esnekleştirilmeye ve ucuzlaştırılmaya çalışılıyor.

Hükümet içinde kutuplaşma

Bahsi geçen yasa tasarısı hükümet içindeki ayrışmayı derinleştirdi. Parti içinde bir kanat Hollande’nin güvenlik politikaları ve terör ile suçlanan çifte vatandaşların vatandaşlığının düşürülmesini içeren yasa nedeniyle zaten ciddi bir kopuş yaşamıştı.
Sendika temsilcileri reform paketinin işverenler lehine düzenlendiğini ifade ediyor. Yedi sendika 31 Mart için genel grev çağrısında bulundu. Sendikalar hükümetten tasarıyı geri çekmesini talep ediyor.

Demiryolu grevi

Demiryolu işçilerini temsil eden dört büyük sendika CFDT, CGT, Sud ve UNSA ortak genel grev çağrısında bulundu. Bu çağrı dört büyük sendikanın 2013 Haziran’ından beri yaptıkları ilk ortak çağrı.
Sendikalar grevi hükümete uyarı olarak niteliyor ve ulaşımın düzgün yapılabilmesi için daha fazla işçinin istihdam edilmesini talep ediyor. SNCF’de kesintiler dolasıyla 2003’ten beri istihdam 25.000 küçültüldü. Sendikalar ayrıca ücretlerin yükseltilmesini ve daha iyi çalışma koşullarının sağlanmasını talep ediyor.

Kaynak: Bu haber http://www.euronews.com/2016/03/09/why-are-french-workers-striking-and-what-does-it-mean/ ve http://www.theguardian.com/world/2016/mar/09/end-of-term-protests-threaten-francois-hollande-labour-legacy?CMP=twt_a-world_b-gdnworld kaynaklarından İsyandan.Org tarafından derlenmiştir.

Hiç Yorum Yapılmamış

  1. Pingback: Hollande'ın İş Yasası Reformu istenmiyor - Jiyan

  2. Pingback: Hollande’ın İş Yasası Reformu istenmiyor

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.