Perşembe günü yeni çalışma yasasını protesto eden öğrenciler sokaklara çıktılar ve polisle çatıştılar. Paris’te 15, Nantes şehrinde ise 9 kişi tutuklandı. Yasa aynı gün, yani 24 Mart Perşembe Parlamento’dan geçti.
‘Genciz ve isyandayız, dünya bizim’ yazılı pankart taşıyan yaklaşık 5 bin gösterici Paris’in güneyindeki Place d’Italie önünde toplandı. Öğrenciler iki aracı ateşe verdi ve polisin üzerine çöp ve şişe atarak direnişe geçti. Marsilya, Bordeaux, Toulouse ve Lyon’da da gösteriler vardı.
Hollande’nin partisinin sol kanadı, sendikalar, işçiler ve öğrenciler de dahil olmak üzere halkın %58’lik kısmı, reform ile şirketler lehine emekçilerin haklarının gasp edileceğini, emek gücünün esnekleşip ucuzlaşacağını, sömürüye maruz bırakılacağını savunarak yeni yasaya karşı çıkıyor. Hükümet ise yasanın %10’nun üzerinde olan işsizlik oranını düşürmek için yegane yol olduğunu iddia ediyor.
Ay boyunca gerçekleşen kitlesel protestolar nedeniyle hükümet haksız işten çıkarmalar dolayısıyla şirketlerin ödemesi gereken tazminatın düşürülmesi ile küçük ve orta ölçekli işletmelerin işçinin onayı olmaksızın fazla mesai dayatmasının önünü açan maddeleri revize etmek durumunda kalmıştı. Sermaye, yasadan istedikleri kadar kar kazanamayacakları için hükümete baskı yapmayı sürdürüyor. Bazı reformist sendikalar da son değişikliklerle beraber yasanın ‘sözüm ona işsizliği düşürmek’ için ileriye doğru atılmış bir adım olduğunu savunuyor.
Ancak 24 Mart Perşembe günkü gösterileri düzenleyen yedi sendika ile gençlik örgütleri yasanın koşulsuz iptalini talep ediyor.