Filistinli Tutsaklar El Kik İle Dayanışma İçin Açlık Grevine Girdi

Hamas hareketinin İsrail hapishanelerinde esir olan onyedi lideri 14 Şubat Pazar günü el-Kik için özgürlük talep etmek adına süresiz açlık grevine girdi. Geçmişte sürdürdüğü uzun süreli açlık grevinin ardından salıverilen ancak Haziran 2014’te tekrar tutuklanan Samer Issawi ise el-Kik ile dayanışmak için tekrar açlık grevine başlayacağını açıkladı.

Açlık grevinin 85’inci gününe giren Muhammed el Kik’in salıverilme talebi 16 Şubat Salı günü İsrail Yüksek mahkemesi tarafından yine reddedildi. Bu gazeteci el Kik için ölüm fermanı demek. Kararın açıklanmasının ardından el Kik ailesinden ve destekçilerinden ‘sabırlı ve dirayetli’ olmalarını istedi.
İşgalci İsrail Mahkemesi 15 Şubat Pazartesi el Kik’in Kudüs’teki Makassed hastanesine transfer edilmesini önermişti. Ancak bahsi geçen hastanede işgal askerleri gözetiminde tutulmayı kabul etmeyen el Kik bu teklifi reddetmişti. Hastane yönetimi ise el Kik’in istediği yerde tedavi görme hakkına saygı duyduklarını ifade etmişti.
Filistinli avukat Hanan al-Khatib, el Kik’in sağlık durumunun artık çok ağırlaştığını, ağrılarının arttığını ve devamlı oğlunu sayıkladığını belirtti. El-Kik şu anda HaEmek hastanesinde tutuluyor ve özgürlüğü geri verilip bir Filistin hastanesine transferi gerçekleşinceye dek tedavi görmeyi reddediyor.
Öte yandan diğer Filistinli tutsaklar da el-Kik ile dayanışma göstermek için açlık grevine gireceklerini duyurdular. Hamas hareketinin İsrail hapishanelerinde esir olan onyedi lideri 14 Şubat Pazar günü el-Kik için özgürlük talep etmek adına süresiz açlık grevine girdi. Geçmişte sürdürdüğü uzun süreli açlık grevinin ardından salıverilen ancak Haziran 2014’te tekrar tutuklanan Samer Issawi ise el-Kik ile dayanışmak için tekrar açlık grevine başlayacağını açıkladı.

Kaynaklar: Bu haberde https://electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/israeli-courts-decision-may-be-death-sentence-hunger-striker ve http://samidoun.net/2016/02/al-qeeq-faces-new-hearing-in-israeli-supreme-court-as-palestinian-prisoners-launch-hunger-strikes-in-support/ sitelerinden yararlanılmıştır.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.