Filistin: Yedi Politik Tutsak Daha Açlık Grevine Katıldı

pal-hunger1

Tutsak İşleri Komisyonu (CPA)’ya göre İşgalci İsrail hapishanelerinde idari gözaltında bulunan yedi Filistinli politik tutsak, suçlama ve yargılama olmaksızın gözaltına alınmaya karşı 31. Gününe giren açlık greviyle dayanışmak amacıyla Pazar günü süresiz açlık grevine başladı.

Açlık grevine başlayan yedi politik tutsağın isimleri ise şöyle: Moath Abu-Nassar, Udai Byoumi, Muhammed Hawarin, Motasem Raqban, Ahmed Adawi, Eşref Zaghari ve Hasan Zaghari.

Komisyon, İsrail hapishanelerinde tutulan diğer siyasi tutsakların açlık grevcilerinin taleplerinin karşılanması ve haklarında herhangi bir suçlama veya yargılama olmaksızın hapiste tutulmalarına yol açan idari gözaltı uygulamasını sona erdirmek için açlık grevlerine başlamaları durumunda İsrail’in davalarının daha da kötüye gitmesi ile tehdit edildiklerini söyledi.

Filistinli Tutsaklar ve Eski Mahpuslar Komitesi’nin düzenlediği basın açıklamasında açlık grevinin 31. gününde yedi tutsağın besin alımını durdurduğu ve çok kötü hijyen koşullarında tecritte tutulmaya devam edildikleri söylendi.

Komite ayrıca, İşgalci İsrail cezaevi birimlerince suçlanarak tutuklulukları devam eden tutsakların İsrail’i zorlamak amacıyla açlık grevlerine devam edecek olmalarının onları hayatı tehlike tehditi ile karşı karşıya bıraktığını da sözlerine ekledi.

Komitenin basın açıklamasına göre açlık grevinde ki tutsaklar aşırı kilo kaybettiler ve ayakta duramaz, hareket edemez hale geldiler. Ayrıca vücutlarında keskin ağrılar oluştu.

İdari gözaltı kurallarına göre, İşgalci İsrail suçlama ya da yargılama olmaksızın idari gözaltı kararı alabilir, bu karar İsrail askeri mahkemeleri tarafından süresiz yenilenebilir ve Filistinliler ‘gizli kanıtlarla’ altı aya kadar gözaltında kalabilir.

Pekçok insan hakları grubu İsrail’i Filistinlilere karşı toplu cezalandırma biçimi olarak uyguladığı ve  sorgulama sırasında itiraf elde etmek için rutin olarak kullandığı idari gözaltı nedeniyle suçladı.

İşgalci İsrail hapishanelerinde 500’ün üzerinde tutsak idari gözaltında tutuluyor.

Kaynak: http://www.alternativenews.org/english/index.php/news/1034-seven-prisoners-join-hunger-strike

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.