Filistin Tutsak Örgütü, Filipinli Devrimci Eduardo Serrano’yu Saygıyla Andı

wilma-poem

11 yıldır siyasi tutsak olan köylü önderi ve Filipinler Ulusal Demokratik Cephesi’nin barış müzakerecisi Eduardo Serrano, 8 Ocak 2016’da şehit düştü.  Serrano, Yeni Halk Ordusu’nun komutanlarından biri olduğu iddiasıyla 2004 yılında Arroyo Hükümeti tarafından tutsak edilmişti. Geçen sene Serrano üzerindeki suçlamalar kaldırılırken bir mahkeme Serrano’nun ‘’derhal salıverilmesine’’ karar vermişti.

Serrano, Filipinler’deki 561 siyasi tutsak ve Ulusal Demokratik Cephe’nin hapishanelerdeki 19 barış müzakerecisinden biriydi.

Filipinler’deki siyasi tutsaklara özgürlük mücadelesi yürüten KARAPATAN (İnsan Haklarını İlerletme Birliği) Serrano için şunları yazdı:

“Serrano hapishanedeyken de halkına hizmet etmeye devam etmiştir. Hasta tutsaklara akupunktur tedavisi uygulamıştır. Serrano, birçok hapishane reformuna ön ayak olurken aynı zamanda bulunduğu hapishanede kolektif bir yaşamın temellerini atmıştır. Diğer tutsaklara ve gardiyanlara yardımcı avukatlık yapmıştır. KARAPATAN, çiftçilerin ve Güney Tagalog’daki Mangyan kabilesinin hakları için mücadele vermiş Ka Eddik’i (Eduardo Serrano) büyük bir saygıyla selamlamaktadır. Filipinler Devleti’nin Serrano’nun hayatından 11 yıl çaldığı unutulmamalıdır.’’

Serrano’nun ölümünün ardından Camp Bajong Diwa, Taguig City ve New Bilibid hapishanelerindeki siyasi tutsaklar 5 günlük açlık grevine başladı. Açlık grevine Ulusal Demokratik Cephe’den yeni barış müzakerecileri katılmaya başlarken hapishanelerde önümüzdeki günlerde daha fazla eylemliliğin yaşanması bekleniyor.

Hem Filipinler’de hem de Filistin’de; siyasi tutsaklar emperyalizm, sömürü ve işgale karşı direnirken, adalet ve halkın kurtuluşu için verilen mücadelenin de en ön saflarında yer alıyorlar. İki ülkede de tutsakların yaşadığı sağlık sorunları devletler tarafından göz ardı ediliyor ve yine bu ülkelerin siyasi tutsakları devletlerin türlü baskı politikalarına karşı mücadele veriyorlar. Maysara Abu Hamdiyeh’ten, Eduardo Serrano’dan Alison Alcantara’ya,  siyasi tutsakların hayatları tutsaklıkla ve devletin türlü baskı yöntemleriyle tüketilmektedir.

Samidoun Filistinli Tutsaklarla Dayanışma Ağı, Filipinler’den Filistin’e, bütün siyasi tutsakların serbest bırakılması çağrısını yinelemekte ve Eduardo Serrano için adalet çağrısına destek vermektedir. Samidoun Filistinli Tutsaklarla Dayanışma Ağı olarak, halklarının kurtuluşu adına mücadele verirken egemenlerin hapishanelerinde hayatları ellerinden koparılan şehit tutsaklardan biri olan Eduardo Serrano’nun anısını ve mücadelesini selamlıyoruz.

Kaynak: http://www.philippinerevolution.net/statements/20160114_samidoun-salutes-philippines-peasant-leader-martyred-political-prisoner-eduardo-serrano

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.