Filistin: Öğretmenlerin Grevinde Dördüncü Haftaya Girildi

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“Öğretmenlerin greve devam etmelerindeki bir diğer sebep de Abbas hükümetinin bağımsız Filistin devleti için mücadele etmediğini görmeleri Pazartesi günü (7 Mart) binlerce öğretmen polisin kontrol noktalarını aşarak Ramallah’taki Parlamento binası önünde toplandı. Öğretme…”

Öğretmenlerin protesto yürüyüşü, Ramallah, Batı Şeria, 7 Mart 2016 | Foto: Oren Ziv/Activestills.org

Batı Şeria’daki devlet okullarında çalışan öğretmenler okula gidiyorlar ancak müfredatı işlemiyorlar. Sınıfa katılan öğrencilerin öğretmenlerinden aldığı başka çok değerli bir ders var: Sivil itaatsizlik.

Batı Şeria’daki öğretmen grevinde dördüncü haftaya girildi. Öğretmenler ceza almamak için işe gidiyorlar ancak sınıfta müfredatı işlemiyorlar.
Hükümetin 2013 yılında vermiş olduğu %10’luk zammı hiç alamamış öğretmenler Batı Şeria tarihindeki en etkili muhalif hareketlerden birini başlatmış oldu. Grevi tetikleyen kalkışmanın şiarı ise ‘Öğretmenlerin onuru için’.

Taleplerden biri de cinsiyet eşitliği

Öğretmenlerin protesto yürüyüşü, Ramallah, Batı Şeria, 7 Mart 2016 | Foto: Oren Ziv/Activestills.org

Filistin Yönetimi yardımların 2012’deki 1.2 milyar dolardan 2015’te 700 milyon dolara düşmesini gerekçe göstererek zam oranının karşılanamayacağını savunuyor. Öğretmenler ise maaş zammının yanı sıra kadın öğretmenlerin de erkeklerle aynı haklardan yararlanmasını talep ediyorlar. Örneğin bir erkek öğretmen hayatını kaybettiğinde karısı ve çocukları maaş almaya devam edebiliyor. Ancak bir kadın öğretmen hayatını kaybederse maaş kesiliyor.

Direnen öğretmenlere hükümet baskısı

16 Şubat’ta 20.000 öğretmen Ramallah’ta sokaklara çıktı, bu yakın zamanlardaki en büyük hükümet karşıtı gösteri olarak kayda geçti. Filistin Yönetimi polisi gösterilere 20 öğretmeni ve 2 okul müdürünü gözaltına alarak cevap verdi. Ancak öğretmenler yeni protestolar ve grevler örgütlemeye devam ettiler.
Ma’an haber ajansının verdiği bilgiye göre hükümet gösterilere giden öğretmenleri taşıyan otobüs ve taksi şöferlerini tehdit etti. Polis Ramallah’taki gösterilerin toplanmasını engellemek için bir dizi kontrol noktası kurdu.
Filistin Yönetimi 5 Mart’ta bir açıklama yaparak öğretmenlerin takip edildiğini, ders işlemeyerek greve devam eden öğretmenlerin tespit edildiğini ve bu öğretmenler haricinde diğer öğretmenlere ücret artışlarının ödenmeye başlanacağını duyurdu.**http://www.maannews.com/Content.aspx?id=770570/**

Öğretmenlerin greve devam etmelerindeki bir diğer sebep de Abbas hükümetinin bağımsız Filistin devleti için mücadele etmediğini görmeleri

Pazartesi günü (7 Mart) binlerce öğretmen polisin kontrol noktalarını aşarak Ramallah’taki Parlamento binası önünde toplandı. Öğretmenlerin grevinin bu kadar uzun süre devam edebilmesi halk desteğini arkalarına almış olmalarından kaynaklanıyor. Halk sorunlarını çözmek için inisiyatifi eline alıyor çünkü Filistin Yönetiminin iradesine güven duymuyor.

Sendikal örgütlenme üzerinde baskı

Filistin Yönetiminin seçtiği öğretmenler ile hükmetin vardığı anlaşma grevdeki öğretmenler tarafından rededildi. Öğretmenler kendi temsilcilerini seçmek istiyor. 6 Mart Pazar akşamı Filistin Yasama Meclisi ile öğretmenlerin görüşmeleri sonuçsuz kaldı. Toplantıya katılan öğretmenler hükümetin atadığı öğretmenleri görüşmeleri sabote etmekle suçladı.
Filistin kamu sektörü daha önceden Kamu Emekçileri Sendikası tarafından temsil ediliyordu. Ancak 2014 Kasım’ında gerçekleşen gösterilerin akabinde Filistin Yönetimi sendikayı yasa dışı ilan etti, bütün faaliyetlerini engelledi ve başkanını tutukladı. Uluslararası Eğitimciler Birliği Federasyonu (IFWEA) ise sendikanın yasaklanması ile kamu emekçilerinin toplu sözleşme ve müzakere hakkından mahrum bırakıldığını açıkladı.

Filistin Yönetimi grevler için Hamas’ı suçluyor

Filistin Yönetimi grev ve protestoların politik rakibi Hamas tarafından örgütlendiğini savunsa da bunu gösteren somut kanıtlar yok. Hükümetin iddiasının aksine bu tabandan yükselen bir sınıf mücadelesi.
Bütün ekonomik zorluklar bir yana öğretmenler ulusal mücadelenin sınıf çatışmasını yok saymak için bahane olarak kullanıldığına inanıyor. Mahmud Abbas hakimiyetindeki hükümetin bağımsızlık mücadelesinde pasif kaldığını düşünen öğretmenler Filistin Yönetimine karşı giderek artan hoşnutsuzluğun ve halk muhalefetinin ön saflarında yerlerini aldılar.

Haber: İsyandan.Org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.