Filistin: Hıdır Adnan Açlık Grevleriyle Dayanışmaya Çağırdı

İsrail’in uyguladığı idari gözaltına karşı başlattığı açlık grevi sonrası bu sene özgürlüğüne kavuşan, Filistinli siyasi tutsak ve eski uzun süreli açlık grevcisi, Hıdır Adnan,  19 Temmuz’da yayınlanan bir video ile  açlık grevindeki yoldaşları Muhammed Allan ve Uday Isteiti’ye destek çağrısında bulundu.

Muhammed Allan ve Uday Isteiti. Fotoğraf, Filistin Tutsak Dayanışma Ağı’ndan Samidoun’a ait.

Muhammed Allan ve Uday Isteiti. Fotoğraf, Filistinli Tutsaklarla Dayanışma Ağı’ndan Samidoun’a ait.

Allan ve Isteiti’de Adnan gibi İsrail ordusunun ileri sürdüğü gizli delillere dayanarak haklarında herhangi bir suçlama ya da yargılama olmadan idari gözaltı hapsinde bulunuyorlar. Her ikisi de 32 gündür açlık grevindeler.

Nablus’ta avukatlık yapan Allan, Ayala cezaevinde tecrit altında tutuluyor. Hakkında herhangi bir suçlama ve yargılama olmaksızın idari gözaltının 6. kez yenilenmesi ile açlık grevine başladı.

Cenin mülteci kampından Isteiti ise üç gün önce Negev cezaevinden Eshel cezaevine nakledildi ve burada tecrit altında tutuluyor. O da Allan gibi 17 Kasım’dan beri tutsak edilmiş durumda ve idari gözaltının yenilenmesi üzerine açlık grevine başladı.

Gizli delillere dayanarak, kapalı imzalı idari gözaltı emirlerinin esas işlevinin “lastik damga” olduğunu belirten onlarca Filistinli tutsak, açlık grevlerinin asıl hedefinin İsrail askeri mahkemelerini boykot etmek olduğunu açıkladılar.

İdari gözaltı, Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi’nde tanınan adil yargılanma hakkını ihlal ediyor.

Allan ve Isteiti’nin özgürlük taleplerine aşağıdakileri yaparak destekte bulunabilirsiniz:

* Allan ve Isteiti’nin serbest bırakılmasını ve idari gözaltıya son verilmesini talep eden bir mektup veya dilekçeyi İsrailli yetkililere gönderebilirsiniz. Bu onların özgürlük taleplerine kulak verdiğinizi ve bu taleplerin uluslararası ses getirdiğinden İsrail’e gösterecektir.

* İsrail konsolosluğu ya da elçiliklerinde protestolar yapabilir, idari gözaltı ve Filistinli tutsakların açlık greviyle ilgili posterler veya broşürler alabilir, Filistin’de yaşananları içeren ve ya sosyal adalet ile ilgili konularda toplu etkinlikler ya da forumlar yapabilirsiniz.

* BDS’ye (boykot, tecrit ve yaptırımlar) destek olabilirsiniz. Uluslararası hukuk ihlallerinden dolayı İsrail’i sorumlu tutup, işgalden kar elde eden şirketler yatırımlarını çekene dek, kampanyaya destek olabilir ve İsrail mallarını almayarak boykot edebilirsiniz. Küresel bir güvenlik şirketi olan G4S, Filistinli siyasi tutsakların olduğu İsrail hapishanelerinde hizmet veriyor. Bu şirkete yönelik küresel bir boykot çağrısı var.

Kaynak: https://www.greenleft.org.au/node/59674

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.