Hükümet Perşembe günü yasadışı yollarla ele geçirilen toprakları topraksız kır işçilerine geri verdi ama Duterte, Filipinler’de gerçekten bir tarım reformu gerçekleştirebilecek mi?
Başkan Rodrigo Duterte’nin Filipinler oligarşisine meydan okuma sözü Perşembe günü küçük bir testten geçti ve hükümetin Tarım Reformu İdaresi (DAR), Lapanday Foods Corp. (LFC) şirketine ait Kuzey Davao muz plantasyonunu kamulaştırarak, yoksul köylülerin araziyi işgal etmesine izin verdi.
Söz konusu işgal, toplumsal adalet savunucuları ve Filipinli topraksız kır işçileri için bir kazanım olarak ortaya çıkarken, komünist gerillalar ve ulusal demokratik hareketlerle devam eden bir barış sürecinin ortasında ülke çapında gerçek bir tarım reformunun uygulaması için hükümete baskıda bulunuyor.
Madaum Tarım Reformu Hak Sahipleri Derneği’nden Antonio Tuyak, Perşembe günü yaptığı açıklamada “Taleplerimizi toplu eylem ve militan direniş yoluyla elde edebileceğimizin gerçek bir kanıtıdır bu işgal ve bizler topraklarımızı savunma konusunda daha kararlı olacağız,” dedi.
Kır işçileri ve köylüler Lapanday’ı boş toprakları gaspetmekle suçlayarak haftalardır eylem yapıyorlardı. Tagum şehri Madaum köyündeki 145 hektarlık araziyi kontrol eden güçlü Lorenzo ailesine ait olan şirket, Tarım Reformu Sekreteri Rafael Mariano’nın – çiftçiler tarafından Ka Paeng olarak bilinen radikal bir köylü yasa koyucu – emirlerini reddetti.
Şirket, hükümeti barikat, bubi tuzağa kurma ve kiraladığı 800 silahlı özel güvenlik görevlisinin polisle ve DAR ile çatışacağını söyleyerek tehdit etti.
Yerel haberlere göre, Perşembe günkü, polis ve askeri personel tarafından desteklenen tarım reformuna, plantasyonun etrafına gelen ve topraklarına geri dönmeyi talep eden Marbai çiftçileri ve binlerce destekçi eşlik etti. Polisin bölgeyi temizlemesinden sonra militan kır işçileri araziyi çevreleyen kapıları sökerek Marbai üyelerinin başarılı bir şekilde Lapanday bileşkesine girmesini sağladılar.
Filipinler Köylü Hareketi olan Kilusang Magbubukidid Pilipinas (KMP), ülkedeki yoksul köylülerin taleplerini artıracağını söyleyerek Perşembe günü toprakların geri verilmesinin övgüyü hakettiğini belirti. Hareket, takımadada bulunan milyonlarca kır işçilerini, balıkçıları, gençleri ve kadınları temsil ediyor.
KMP Genel Sekreteri Antonio Flores, “Yerleşim, arazinin gerçekte işgal edilmesiyle başlar ve bunu Lorenzo ailesinin sahibi olduğu Lapanday Foods Corp. tarafından ele geçirilen 145 hektarlık arazinin kontrol edilmesi ve elde tutma iddiası izler. Çiftçiler, Lapanday ve silahlı güvenliğinden herhangi bir müdahale ve misilleme olmaksızın topraklar üzerinde kontrol sahibi olmalıdır,” dedi.
Flores ayrıca, “Mindanao’da, Marbai-Lapanday benzeri çok fazla sömürü anlaşması var. Çok daha fazla tarım reformu hak sahibinin protesto ve direniş başlatmasını bekliyoruz,” dedi.
Başkan Duterte, bu ayın başlarında, oligarşilerin yargı sistemini kötüye kullandıklarını ve toprak hakkı mücadelesi konusunda çiftçilere destek sağlama konusunda garanti verdiğini açıklasa da toplumsal hareketler, başkanın bu sözlerinin eşit derecede geniş kapsamlı eylemlere dönüşüp dönüşmeyeceği ve Duterte’nin geleneksel olarak ülkeyi kontrol eden ABD destekli güçlü ailelerle yüzleşmek için ne kadar gönüllü olduğu konusunda şüpheci olmaya devam ediyorlar…
Anakbayan Ulusal Gençlik Hareketi, yaptığı açıklamada “Yoksul sınıfların çoğunun küçümsediği Duterte rejimi, zalim uyuşturucu savaşı için elinden gelen çabayı göstermekten ziyade, toprakları yoksul köylülere serbestçe dağıtarak, büyük toprak ağalarına ve oligarşilere karşı gitmeli ve gerçek bir tarım reformu programı gerçekleştirmeli,” dedi.
Anakpawis Partisi’nden, uzun süredir kongre üyesi ve militan bir işçi olan Ariel Casilao da, “Başkan Duterte’nin taahhütlerini yerine getirip getirmeyeceği konusu henüz kanıtlanamamıştır,” dedi.
Militan işçiler, toplumsal hareketler ve hükümet arasındaki diyalog devam ederken, Perşembe günü 145 hektarlık arazinin topraksız kır işçilerine iade edilmesi; işçileri ve köylüleri doğrudan eylemlere ve işgallere teşvik ettiği gibi hükümetide daha fazla toplumsal sorumluluk almaya ve Filipinli komünist gerillalarla, müttefik ulusal demokratik hareketlerle barış koşullarını kabul etmeye çağırıyor. Kır işçilerinin öne çıkan önderleri, Lapanday plantasyonunda iade edilen 145 hektarlık toprağın, Lapanday tarafından yasadışı olarak ele geçirilen yaklaşık 6.000 hektarlık toprağın sadece küçük bir parçası olduğunu belirtiyorlar.