Filipinler: Maden Firmalarına Karşı Halk, Yola Barikat Kurdu

Zambales1

Zambales ili Candelaria ve Sta. Cruz kasabası sakinleri çıkarılan nikel cevherini yerel bir limana taşıyan madencilik firmasını önlemek için çevre yoluna barikat kurdular.

Zambales’in Gerçek Kalkınması İçin Çevre Savunucuları başkanı ve koordinatör Josephine Ignacio,” 400 civarında protestocu, madencilik firmalarının St. Cruz’daki bir limana nikel cevheri taşıyan kamyonlarını engellemek için Candelaria’da bulunan Barangay Uacon köyü çıkışındaki çevre yoluna barikat kurdu,” dedi.

Ignacio “Protestocuların madencilik karşıtı sloganların yer aldığı pankartlar taşıdığını ve 1 Mart Pazartesi günü öğlen sularında Candelaria belediye salonununu basarak eyaletteki büyük ölçekli madencilik faaliyetlerine son verilmesi için yerel yetkilileri uyardıklarını,” söyledi.

iba-zambales-tmhm_1

Ignacio ayrıca polisin protestoculara saldırdığını ve 11 kişinin gözaltına alındığını da belirtti.

Geçtiğimiz Cumartesi ve Pazar günleri de çevre savunucuları ve kilise grupları madencilik firmalarına karşı topluluk barikatlarını desteklemek için dayanışma eylemi düzenlediler.

Protestocular, 2013 yılındaki “Labuyo” Tayfunu ve geçtiğimiz yıl yaşanan “Lando” Tayfunu sırasında kendi kasabalarının ve birkaç köyün sular altında kalarak sel felaketi yaşamasının maden şirketleri yüzünden gerçekleştiğini düşünüyorlar.

Bölgede Zambales Çeşitli Metaller A.Ş., Benguet A.Ş., Nikel Maden A.Ş. (BNMI), Eramen Mineral A.Ş., ve LNL Takımadaları Mineralleri firmaları faaliyet yürütüyor.

Geçen yıl Kasım ayında MGB Merkez Luzon ofisi Lando Tayfunu bölgeyi vurduktan sonra, Zambales’te ki 4 madencilik şirketinin havuzlarında, çamur kapanlarında ve çevre kanallarında “ihlallerin ve yıkımların belirtilerinin” görüldüğünü söyledi. Barikatlar ise 4 Ocak’ta kurulmaya başladı. 7 Şubat’ta 500 civarında Sta. Cruz sakininin düzenlediği insan zinciri protestosuna polis saldırmış ve 2 protestocu tutuklanmıştı. Ignacio, onlarında Sta. Cruz’daki Barangay Bayto liman yolunu erişime kapattıklarını söylüyor.

Kaynak: Bu haber http://newsinfo.inquirer.net/769865/anti-mining-barricade-continues-in-zambales-cops-arrest-11-protesters sitesinden derlenmiştir.
Etiketler: ,

2 Yorum

  1. Pingback: Filipinler’de halk madene karşı direniyor – Jiyan

  2. Pingback: Filipinler’de halk madene karşı direniyor

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.