Filipinler: Kent Yoksullarının İşgali Duterte’ye Geri Adım Attırdı

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“İşgalin başladığı günlerde Duterte, evsiz aileleri zorla tahliye etme sözü vermiş, “Kanunları görmezden gelmek istiyorlar ama bunu yapamazlar. Bu konuda zorla tahliye kararı çıkartacağız,” demişti. Kent yoksullarının barınma hakkını savunan Kadamay  ise (Kalipuna…”

Fotoğraf: Anakbayan

Kent yoksulları tarafından gerçekleştirilen ve sosyal medyada #OccupyBulacan hastagiyle yer alan işgal eylemi, militan bir eylem çizgisiyle haftalarca sürdü ve Duterte’yi tehditlerinden vazgeçmeye zorlayarak kazanımla sonuçlandı.

8 Mart 2017, Dünya Kadınlar Günü’nde kamu evlerini ele geçiren binlerce evsiz aile, Manila’nın kuzeyindeki boş kamu konutlarını işgal etmişti.** https://isyandan.org/haberler/filipinler-kent-yoksullari-6-siteyi-isgal-etti//**

İşgalin başladığı günlerde Duterte, evsiz aileleri zorla tahliye etme sözü vermiş, “Kanunları görmezden gelmek istiyorlar ama bunu yapamazlar. Bu konuda zorla tahliye kararı çıkartacağız,” demişti.

Kent yoksullarının barınma hakkını savunan Kadamay  ise (Kalipunan ve Damayang Mahihirap) Bulacan eyaletindeki boş bloklar etrafında barikatlar kurarak, hükümetin zorla tahliye tehditlerine karşı çıkmış, Filipinler genelindeki sosyal hareketlerde #OccupyBulacan hastagini benimseyerek, işgali desteklemişlerdi.

İşgali gerçekleştiren evsizlerden biri, “Bize neden suçlular, hırsızlar deniliyor? Asıl suç yoksulların yoksun bırakılması ve haklarının çalınması değil midir? ” derken, başka bir evsiz ise, “Şu evlere bir bakın, bomboş duruyorlar. Çimlerin boyu uzamış ve evler toprak tarafından istila ediliyor. Neden evsizlerin burada yaşamasına izin vermiyorlar? ” diye soruyor.

Duterte’nin 27 Mart için planladıkları zorla tahliye kararından geri adım atarak, yenilgiyi kabul etmesi ve boş blokların evsiz işgalcilere teslim edilmesini istemesine karşın Anakbayan gibi örgütler zaferi kutlayarak, Kadamay’ın militan işgalinin Filipinler’deki yoksullar için “önemli bir örnek” olduğunun altını çiziyorlar.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Anakbayan, “Bu zafer, kolektif eylemin gücünün kanıtı. Bununla birlikte, mevcut yönetimin neoliberal politikalara devam etmeye son verdiği ve mücadelenin bittiği gibi de bir yanılsama içinde değiliz,” dedi.

Kadamay ise evler için aylık kira bedeli hesaplanmasının askıya alınmasını ve konut projelerinin kent yoksullarına ücretsiz dağıtılmasını talep ederek adalet arayışlarını sürdürme sözü verdi. Grup ayrıca, kullanılmayan evleri işgal etme kampanyasına devam etme sözü verdi.

Filipinler, ülke çapında 1,5 milyondan fazla kayıtdışı yerleşimciye ev sahipliği yapıyor. Ülke genelinde 52.341 kamu konutu Duterte’nin “uyuşturucuyla savaş” adı altında kent yoksullarına karşı yürüttüğü acımasız kampanya nedeniyle terkedilmiş veya boş durumda.

Kaynak: Bu haber http://www.telesurtv.net/english/news/Thousands-of-Homeless-Families-Occupy-Govt-Housing-Forcing-Duterte-Retreat-20170407-0014.html sitesinden derlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.