Filipinler: FKP, İki Taraflı Ateşkes İçin Müzakereler Devam Edebilir

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“Güney Mindanao’daki Yeni Halk Ordusu Bölgesel Komutanlığına bağlı Birinci Pulang Bagani Tugayı’nın devrimci adalet için düzenlendiği harekat sonucu ağır kayıplar veren Filipinler Ordusu intikam için iki sivili alıkoydu ve yargısız infaz etti. Yeni Halk Ordusu infaz edilen mas…”

Yeni Halk Ordusu ateşkes şartlarını yerine getirmeyen Filipinler Ordusuna karşı 16 Şubat’ta gerçekleştirilen harekatta 12 askerin öldürüldüğünü, 20’den fazla askerin de yaralandığını duyurdu.**https://www.ndfp.org/afp-troops-bear-heavy-casualties-in-npa-triple-to-retaliate-with-2-civilian-kills-in-davao-city//**Güney Mindanao’daki Yeni Halk Ordusu Bölgesel Komutanlığına bağlı Birinci Pulang Bagani Tugayı’nın devrimci adalet için düzenlendiği harekat sonucu ağır kayıplar veren Filipinler Ordusu intikam için iki sivili alıkoydu ve yargısız infaz etti. Yeni Halk Ordusu infaz edilen masum siviller için adalet sözü verdi.

Kızıl gerillalardan oluşan tugayın gerçekleştirdiği askeri harekat halkın, bölgedeki yasadışı uyuşturucu ticaretini devam ettiren ve koruyan paralı askerlerin cezalandırılması talebine cevap niteliğindeydi. Bu askerler, aylık rüşvet karşılığında bölgedeki uyuşturucu ticaretini ve 23 Ocak’ta Yeni Halk Ordusu tarafından cezalandırılan uyuşturucu patronu Neptali AlfredoPondoc’u kolluyordu.

Yeni Halk Ordusu yaptığı açıklamada yürüttüğü taktik saldırılar için şu açıklamada bulundu:

Bu taktik saldırılar, Filipinler Ordusunun gereğini asla yerine getirmediği ateşkes sonrasında ve öncesinde işlenen insanlık suçlarına, yargısız infazlara, yasadışı tutuklamalara, baskınlara, binlerce köylüyü yerinden eden bombalamalara karşılık gerçekleştirilen cezalandırma eylemleridir. Faşist birliklerin verdiği ağır kayıplar ise uzun zamandır devlet destekli şiddetin pençesinde boğuşan halkın talep ettiği devrimci adaletin gereğidir.

Onurlu ve adil bir barış için halk savaşı devam ederken Filipinler Komünist Partisi de 19 Şubat’ta, Filipinler hükümeti başkanı Duterte’nin 22-27 Şubat tarihleri arasında Hollanda’da gerçekleştirilmesi planlanan müzakereye heyet göndermeye karar vermesi durumunda görüşmelerin yapılabileceğini açıkladı.**https://www.philippinerevolution.info/statements/20170219-negotiations-for-bilateral-ceasefire-can-proceed/**FKP, müzakerelerin başarılı geçmesi için Filipinler Ulusal Demokratik Cephesi (NDFP) heyetinin ve danışmanlarının görüşmelere katılımının garanti altına alınmasını şart koştu.

Açıklamada FKP ile Yeni Halk Ordusunun iki taraflı ateşkesi destekledikleri ve Başkan Duterte’nin ateşkes ilan edilir edilmez tüm politik tutsakların 48 saat içinde salıverileceği sözünü olumlu karşıladıkları belirtildi:

İki taraflı ateşkes anlaşması için yürütülecek müzakerelerin zorlu geçmesini bekliyoruz. Devrimci güçler, Filipinler Ordusu birliklerinin devrimci hükümetin kontrolündeki alanlardan çekilmesini şart koşuyor.

Ne kadar zor olsa da devrimci güçler ortak ve sürdürülebilir iki taraflı ateşkesin sağlanması için hükümet heyeti ile beraber çalışmaya hazırdır.

İyi niyet göstergesi olarak FKP, Yeni Halk Ordusuna altı savaş esirinin salıverilmesi işlemlerini hızlandırması yönünde çağrı yapmaktadır. Koruyucu birliklerden sorumlu Yeni Halk Ordusu birimi arabulucularla yakın temas içinde çalışabilir. Filipinler Ordusu ise salıverilecek savaş esirlerinin güvenli geçişi için çevredeki tüm birliklerini geri çekmelidir.

Bölgedeki Filipinler Ordusu birlikleri işbirliği yaparsa Hollanda’ki barış görüşmeleri başlamadan veya en geç görüşmeler sırasında tüm savaş esirleri ailelerine dönmüş olur.

Hükümet barış heyeti başkanına göre Duterte ‘barış konusunda saplantılı’. Eğer gerçekten öyleyse halkın yakarışlarına kulak vermeli ve barış görüşmelerini sabote eden önceki açıklamalarını tersine çevirmelidir.

FKP, Duterte’ye bu yolu tercih etmesi yönünde çağrıda bulunuyor. Herhalde kendisi de hükümet ile Filipinler Ulusal Demokratik Cephesi arasında yürütülmüş ilk üç tur barış görüşmelerinin tüm kazanımlarını ve barışı miras olarak bırakma şansını bir kenara atmayı istemez.

Haber: isyandan.org
Etiketler: , ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.