Filipinler: FKP, Dutarte’nin Topyekün Savaşı’na Karşı Silahlı Direnişi Yükseltecek

Bugünden itibaren,  Tek Taraflı Geçici Ateşkes sonlandırıldı. Tüm NPA komutanlıkları ve bölgesel birimlerin yanı sıra, halk milisleri ve öz-savunma birliklerine, Duterte rejiminin topyekün savaş ilanına karşı, halkı savunmak ve halkın çıkarlarını korumak için inisiyatif kullanmaları yetkisi verilmiştir.

1 Şubat’tan beri, Filipinler Komünist Partisi (CPP)’nin ve Yeni Halk Ordusu (NPA)’nın tek taraflı ateşkes uygulamasını sürdürmesine olanak sağlayacak olan CARHRIHL anlaşmasındaki  yükümlülüklerini (öncelikli olarak bütün siyasi tutsakların serbest bırakılması) yerine getirmesi için Filipin hükümetinin adım atmasını bekledik. Beklentimizin ve halkın beklentilerinin aksine Dutarte rejimi, uzlaşmaz bir tavır takınmış ve tüm barış görüşmelerini keyfi olarak iptal ederek CPP ve NPA’ya karşı “topyekün savaş” uygulamasına başlamıştır.

Son 10 günde, aktif savunma pozisyonunda olan NPA birlikleri, öncelikle halkın haklarını ve refahını korumak için Filipin Ordusu’nun taciz operasyonlarını durdurmak için yaklaşık 30 askeri eylem gerçekleştirdi. Aktif savunma tavrında, NPA operasyonları, Devrimci Yönetimin kontrolü altında olan bölgeler içinde savaş, istihbarat ve casusluk faaliyetleri ve operasyonları yürüten üniformalı personel ve milis gruplarına karşı başlatıldı. Bu noktada dikkat çeken bir konu, NPA ile Filipin Ordusu güçlerinin Malaybalay Şehri, Bukidnon’un merkezine 36 kilometre uzaklıktaki 1 Şubat çatışmasıdır.

Artık aktif savunma politikası bırakılıp taktik saldırı pozisyonuna geçildiği için bundan sonra NPA’nın, Filipin Ordusu’nun aktif birliklerine, paramiliter örgütlere veya Filipin Ordusu’na ait askeri hedeflere karşı yapacağı herhangi bir saldırı meşrudur. Bu taktik saldırı pozisyonu Filipin Ordusu’nun bastırma savaşını hayal kırıklığına uğratmak zorundadır.

NPA, kırsal alanda savaşı yükseltirken barış görüşmelerine her zaman açık olduğunu kamuoyuna ilan etmektedir. Aynı zamanda devrimci kitleler, Halk ordusunu güçlendirecek ve halkın gerçek ve adil bir barışı getirecek olan halk savaşını geliştirmesinden ve halk ordusunun güçlendirilmesini sağlayacak olan taktik saldırı politikasını bütün gücüyle desteklemektedir.

Ka Oris

Yeni Halk Ordusu Sözcüsü

Kaynak: https://www.ndfp.org/heighten-armed-resistance-duterte-regimes-war/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.