Filipinler: Duterte’nin Sıkıyönetimine ve İnfazlara Karşı Protestolar

Binlerce protestocu, son dönemin Filipinli diktatörlerinden Ferdinand Marcos’un 1972 yılında deklare ettiği sıkıyönetim yasasının yıl dönümününde, mevcut başkanın otoriter eğilimlerine ve yasadışı uyuşturucu ticareti yürütenlere karşı uygulanan infaz politikalarına karşı Duterte’nin iktidara geldiğinden beri en büyük protesto mitingini düzenlendi.

Kızıl bayraklar ve üzerinde “Katliamları Durdur” yazılı pankartlar taşıyan sol gruplar başkanlık sarayına giden köprü de dâhil olmak üzere Manila’nın üç farklı bölgesinde toplanarak  Manila Körfezi’nde bulunan parka yürüyerek miting düzenlediler.

Duterte, hükümet karşıtı protestolar kamu düzenini tehdit ederse kuvvet uygulayacağına ve ülkenin güneyindeki sıkıyönetim ilanını ülke çapında genişleteceğine dair uyarıda bulundu. Duterte Mayıs ayında, yaklaşık dört ay süren, İslam Devleti yanlısı militan grubun güneydeki Marawi kentini kuşatmasına karşı çoğunluğu Roman Katolik olan ülkenin güneyinde sıkıyönetim ilan etmişti.

Marcos’un 1981 yılında biten sıkıyönetimi sırasında büyük insan hakları ihlalleri yaşanmış ve sivil özgürlükler engellenmişti. 74 yaşındaki emekli öğretmen Marina Maulawin ana muhalefet mitinglerinde Duterte’nin başkanlığı hakkında “Gördüğüm en kötü yönetim, o bir deli” dedi. Katolik Rahibe Mary John Mananzan daha fazla insanın hükümetin kanlı politikalarına karşı çıkmalarından dolayı memnun olduğunu dile getirdi. Mitingde konuşma yapan Mananzan, “Hepimizin burada olmasından çok mutluyum, görüyorum ki korku kadar cesaret de bulaşıcı” dedi.

Sol görüşlü grup Karapatan, Duterte’yi, baskı ve hak ihlallerini çok yoğun biçimde artırmak, baskı ve hak ihlallerini haklı çıkaracak söylem ve taktikler kullanmakla suçladı.

Devlet televizyonunda protestocuları yasaları ihlal etmemeleri konusunda uyaran Duterte, “ Bu ülkenin başkanı olarak başkanlıktan olmama neden olsa da güç kullanmaktan çekinmeyeceğim, bunu bilin,” dedi.

Bir grup protestocu, yasadışı uyuşturucu ticaretine karşı kampanyasındaki binlerce şüpheli ölüm konusuna dikkat çektiği için defalarca Duterte tarafından kınanan İnsan Hakları Komisyonu önünde miting düzenledi. Duterte’nin Temsilciler Meclisi’ndeki müttefikleri, komisyonun yıllık bütçesini büyük oranda düşürmek  yönünde oy kullanmış ancak İnsan Hakları ombdusmanı kongre liderleriyle bir araya geldikten ve protestolardan sonra kararı tekrar gözden geçirmişti.

Duterte eğer yasadışı uyuşturucularla ilişkileri bulunursa güneyde kendi şehirlerinde belediye başkanlığı ve başkan yardımcılığı yapan iki çocuğunun da öldürülmesi için yasa uygulayıcılara emir verdiğini belirterek, “Onları da öldürebilirsiniz ki insanlar bir şey söyleyemesin,” dedi.

Kaynak: http://www.ctvnews.ca/world/filipino-protesters-slam-martial-law-killings-under-duterte-1.3599386 linkinden yararlanılarak düzenlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.