Filipinler: Dutarte Barış Sürecinin Canlandırılması İçin Öngörüşmelere Başladı

Fidel-Agcaoli-Duterte-CNNPH
Filipinler Devlet Başkanı Dutarte, üst düzey komünist gerilla ve barış müzakerecisi Fidel Agcaoili ile barış görüşmelerine yeniden başlanması konusunu görüştü. Agcaoili “Dutarte ile görüşmesinden Sison ve FUDC baş müzakerecisi Luis Jalandoni’nin de bilgisi olduğunu” söyledi. Dutarte sürecin başlayabilmesi için 1987’den beri Hollanda’da sürgünde yaşayan Filipinler Komünist Partisi kurucusu Jose Maria Sison’la görüşmek üzere Hollanda’ya gideceğini söyledi.
Fidel Agcaoili, “Dutarte ile yaptığı görüşmede insan hakları, sosyo-ekonomik, politik ve anayasal reformlar ve düşmanlıkların ortadan kaldırılması konularını görüştüklerini, ayrıca genel af konusuna ve federalizm konularına sıcak baktıklarını” söyledi.
Dutarte, “Komünistlere bakanlık vereceğini, Çevre ve Doğal Kaynaklar, Tarım Reformu, Sosyal Adalet, Emek ve Çalışma Bölümlerini komünistlere açacağını” söyledi.
Dutarte’nin görüştüğü Filipinler Ulusal Demokratik Cephesi müzakerecisi Fidel Agcaoili, “Barış görüşmeleri müzakerecisi listesinde olan tutsakların serbest bırakılmasının 1995 yılında imzalanan müzakerecilerinin Güvenliği ve Dokunulmazlığı Anlaşması’na göre hükümetin sorumluluğunda olduğunu” kamuoyuna açıkladı. Ayrıca “görüşmelerin gizli olarak sürdüğünü de” söyledi.
Hükümet tarafının müzakerecisi Silvestre “Bebot” Bello III “Hükümetle Filipinler Ulusal Demokratik Cephesi (FUDC) arasındaki barış görüşmelerinin, kriminal suçlamalarla karşı karşıya olan komünist isyancıların serbest bırakılmasını isteyenlere cevap olarak ön koşul olmadan yeniden başlayabileceğini” kamuoyuna açıkladı. Bello “Önkoşul öne sürerek görüşmelerin başlamasını istemek iki taraf arasında daha önce imzalanan anlaşmanın ihlali anlamına gelecektir. Daha önce imzalan Hague Ortak Deklerasyonu barış görüşmelerinin ön koşulsuz olması gerektiğine atıf yapmaktadır. Barış görüşmeleri başladıktan sonra görüşmeleri ileriye taşıyabilecek tutukluların serbest bırakılması gündeme alınabilir” dedi.
Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.