Filipinler: ABD ve Ordu Barış Görüşmelerini Sabote Ediyor

14 Haziran 2016’da Norveç’in başkenti Oslo’da Dutarte Hükümeti’nde Emek Bakanlığı yapacak olan Silvestre Bello başkanlığındaki hükümet heyeti ile Jose Maria Sison başkanlığındaki Filipinler Komünist Partisi heyeti ilk açık toplantıyı gerçekleştirdi.

Duterte-team-begins-peace-talks-with-communist-Norway_CNNPH

Toplantı sonucunda Temmuz ayında resmi görüşmelerin Filipinler’de başlaması ve karşılıklı ateşkes ilan edilmesi konusunda mutabakata varıldı.

Filipinler Ulusal Demokratik Cephesi (NDFP) sözcüsü Fidel Agcaoili, ABD ve Filipinler ordusunun Filipinler Hükümeti ile Filipinler Komünist Partisi arasında başlayacak olan müzakereleri sabote etmek için etkin bir çaba içinde olduğunu söyledi.

ndf

Agcaoili, geçen Salı, 15 kitle hareketi militanının kaçırılarak gizlice gözaltında tutulmasının ve belirli bir süre sonra mahkemeye çıkarılmasının ardından basına bu açıklamayı yaptı. Mahkeme ise tutukluların kefaletle salıverilmesi talebini reddetti.

NDFP sözcüsü halen göreve devam eden başkan Benigno Aquino III hükümetinin yerli halkların hakları için mücadele eden militanları kaçırdığını vurguluyor.

Agcaoili “Niçin şimdi tutuklanıyorlar? Kaçırma, yasa dışı gözaltında tutma uygulamalarının, yaklaşmakta olan barış görüşmelerini sabote etmeye yönelik olduğu çok açıktır.” diye ifade ediyor. “Bu tutum Aquino yönetiminin Lumad halkını ve onların anadilde eğitim görmelerini talep eden liderlerini nasıl bitirmek istediğini bize göstermektedir.”

Hükümetin barış görüşmeleri heyetinde bulunan danışman Silvestre Bello, “FKP kurucusu Jose Maria Sison’un Filipinler’e geri dönmesine gerek yok. Sison ancak ona karşı açılan davalar ve suçlamalar geri çekilirse ülkeye dönebilir. Hükümetin müzakere heyetinde Sison’un ülkeye dönme olasılığının hiç konuşulmadığını” ifade etti. “Ülkede yapılacak olan müzakerelere Sison katılamaz çünkü Hükümet henüz Sison’u terörist listesinden çıkarmayı düşünmüyor” dedi. “Fakat Sison barış heyetinde bulunmayı sürdürürse, ABD ona taktığı  “terörist” etiketini gözden geçirmek zorunda kalacak” diye de ekledi.

NDFP sözcüsü Agcaoili ise “Sison’un terörist listesinden çıkarılması hükümetin önceliği olmalıdır, hükümet bu konuda diplomatik prosedürleri takip etmelidir” dedi.

Kaynaklar:
http://thestandard.com.ph/news/-main-stories/209380/us-afp-sabotaging-peace-talks-with-reds-ndf-warns.html
http://cnnphilippines.com/news/2016/06/15/Duterte-team-peace-talks-with-NDF-Oslo-Norway.html sitelerinden yararlanılmıştır.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.