Fas: İşçi Hakları İçin 24 Saatlik Genel Grev Yapıldı

timthumb

Fas İşçi Sendikası (UMT), Demokratik İşçi Konfederasyonu (CDT), Fas İşçileri Genel Sendikası (UGTM) ve Demokratik İşçi Federasyonu (FDT) sendikaları Çarşamba günü düzenledikleri 24 saatlik genel grevin “büyük bir başarıyla gerçekleştirildiğini” ifade ettiler.

Ülkenin önde gelen sendikaları, hükümetin ücret, vergilendirme, emeklilik ve çalışma mevzuatı gibi konularda ki reformlarına karşı düzenledikleri grevle ilgili olarak gelen ön sonuçlara göre ortak bir bildiri yayımlayarak “Genel greve katılımın tüm beklentilerin ötesinde,” olduğunun altını çizdiler.

Yaşam standartları düşen, işçi hakları ihlalleri artan ve hükümetin işçiler üzerinde baskıcı yöntemlere başvurduğu koşullar içindeki Faslı işçiler için sendikalar, işçi haklarını ortadan kaldıran reformlara karşı mücadele edeceklerini söylediler. Dört büyük sendika tarafından düzenlenen genel grev İslamcı hükümete karşı yapılan ikinci büyük grev niteliği taşıyor.

Morocco.Gen-Strike3.2.23.Hicham-AhmadouchUMT-615x310

Fas’ın tüm bölgelerinde, tüm iş kollarında ve tüm şehirlerinde özel ve kamu idareleri hizmetlerinde grevin etkili olduğunun gözlemlendiği belirtildi.

TBB sendikası liderlerinden Miloudi Moukharik, “Hükümetin reformları bizleri daha da yoksul yapıyor,” dedi.

Ülkedeki sendikalar tarafından 2014 yılında da genel grev düzenlenmiş, hükümetin şiddet kullanması üzerine sınırlı bir başarı elde edilmişti. Ancak hükümetin aldığı bu kararlar işçi mücadelesinde, toplumsal gerilimlerin ve protestoların artmasına neden olacak hassas bir dönemin geldiğine işaret ediyor.

Beş sendika yaptıkları açıklamada, “diyalog eksikliği ve istikrarsızlık nedeniyle meydana gelebilecek toplumsal gerilimlerin sonuçlarından hükümetin uzlaşmaz tavrı sorumludur,” dediler.

Haber:isyandan.org
Kaynaklar:
http://www.ituc-csi.org/general-strike-in-morocco?lang=en
http://www.moroccoworldnews.com/2016/02/180589/huge-turnout-for-moroccos-general-strike-unions-say/
http://af.reuters.com/article/moroccoNews/idAFL8N15P4NK

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.