FARC Komutanlarından Timochenko, Marksist grubun Ekvador sınırına yakın bir bölge olan Putumayo’da iki kez saldırıya uğradığını söyledi.
Kolombiya Silahlı Devrimci Güçleri (FARC) grubunun lideri Pazar günü yaptığı açıklamada, Kolombiya hükümetini gerilla kamplarını bombalamayacağına dair verdiği sözü tutmamakla suçladı.
FARC’ın resmi web sitesinde “Timochenko” lakaplı Rodrigo Londono bir yazı yayınlayarak Marksist grubun Ekvador sınırına yakın bir bölge olan Putumayo’da iki kez saldırıya uğradığını söyledi.
Timochenko ayrıca, “Devlet Başkanı Juan Manuel Santos tarafından teklif edilen karşılıklı silah bırakmadan sonra, 27 Temmuz’da Putumayo Huitoto yolu ve 4 Ağustos’ta aynı bölgede bulunan Dios Peña yolu bombalandı. Üstelik ülkenin değişik bölgelerinde birimlerimize karşı yapılan bir dizi askeri provokasyonu hakkında konuşmuyorlar. Biz her zamanki gibi sözümüzde durduk, hükümet bir kez daha sözünü tutmadı,” diye yazdı.
Geçen ay, Başkan Santos eğer isyancılar tek taraflı ateşkese önem veriyorsa, gerillalara karşı düzenlenen askeri eylemlerin “şiddetini azaltmaya” söz vermişti. Barış görüşmelerine katılan hükümetin baş müzakerecisi Federal hükümetin ikili ateşkes yönünde güven inşa etmeye kararlı olduğunu söylemişti.
Bununla birlikte, Timochenko 2012 yılından bu yana Küba’da sürmekte olan barış görüşmelerine rağmen, hükümetin artan askeri hareketliliğinin kamuya beyan ettiği üzere şiddetli çatışmaları sona erdirme isteğiyle tezat olduğunu söyledi.
Timochenko “Başkanın umudu müzakere başlıklarından olan adalet ve çatışma sonrasına ilişkin zorlu bölümlerin Noel’de tanımlanacağı ve bu nedenle ortaklaşılan bir Sonuç Anlaşmasının yakın olduğu yönünde. Bu çelişki bize ait değil, askeri hazırlık yapan hükümetin çelişkisidir” diye yazdı.
“Ancak bunca iyimserliğine rağmen Kolombiya devletinin savaşa hazırlandığını ve savaş hazırlığına devam ettiğini tahmin etmek son derece kolay. Kırsal bölgeler için endişe verici bir oranda tasarrufa giderek, askeri bütçeyi artırmayı önerdiler.”
Şimdiye kadar barış görüşmelerinde yasadışı uyuşturucu ticaretine son verilmesi, solcu gerillaların siyasete katılması ve toprak reformu yapılması da dahil olmak üzere beş gündem maddesinden üçünde kısmi anlaşma yapıldı. Savaş mağdurlarına tazminat verilmesi ve savaşçıların terhis edilmesi tartışmaları ise halen devam ediyor…