FARC-EP: Brezilya’da Darbe Girişimini Durduralım!

farc

Brezilya Temsilciler Meclisi’nin Başkan Dilma Rouseff’in yargılanmasının önünü açan önergeyi onaylaması kıtadaki politik istikrarı olumsuz yönde etkileyecek ve Amerikamızı anti demokratik bir dalganın içine sürükleyecektir.

2009’da Honduras’da, 2012’de Paraguay’da olduğu gibi bugünde Brezilya ve Venezuela’da “Parlementer Darbe” formülü arayışını FARC-EP Barış Delegasyonu olarak hiçbir tereddüt taşımadan reddediyoruz.

Başkan Rouseff’in yargılanması teknik olarak Brezilya’nın federal ve eyalet yönetimlerinin bütçe kaynaklarının kamu yararına kullanılması prosedürüne yönelik mali bir saldırı olarak görünüyor. Fakat aslında olan İşçi Partisi hükümetine karşı “yumuşak darbe” yapmak için bunu bir gerekçe olarak kullanan  muhalefet, meclis çoğunluğundan yararlanarak yasal olarak seçilmiş bir hükümeti yıkma oylaması yapmıştır. Bütün bunlar politik ve ideolojik önyargıları göstermektedir. Rouseff’i başkanlıktan almak için bir mazeret olarak kullanılan “gerçeklerden” söz etmeye değmez.

Gerçek neden uluslararası sağın BRICS grubunu zayıflatma ve kıtamızdaki anti-ilerici güçlere yardım etmek için jeopolitik manevralarının içinde aranmalıdır.  Brezilya aynı güçteki imparatorlukların bir parçası olarak küresel krizde büyük bir ülkedir. Saldırganlıklarını ve karlarını artırma istekleri için köpekleri salmak, ulusal değil uluslararası egemenlik, Latin Amerika’daki en büyük ekonominin gelirinin yeniden dağıtımını engellemek, çıkarlarına aykırı davranan herhangi birine karşı sürekli dezenformasyon kampanyası yapabilecek tek sesli bir medya istiyorlar.

Brezilya şu anda varolan CELAC, MERCASUR, UNASUR ve diğer büyük projelerle Latin Amerika’da ki mevcut entegrasyon süreci içinde mevcut uluslararası yapının dölyatağında güçlerin küresel yeniden düzenlenmesi sürecinde bir köşe taşıdır.

Brezilya hükümeti Kolombiya’da süren çatışmalara politik çözüm aramakta, ELN ile süren görüşmelerde garantör ülkelerden biri olarak  rol oynamaktadır.

Latin Amerika’nın demokratik yapısının altınının oyulması, küresel istikrarsızlaştırma eylemleri ve  Kolombiya barış sürecinin başarısızlığa uğratılması ile birlikte  Amerikamızın kurtuluşuna yönelik bir saldırıdır.

ABD’nin demokrasileri istikrarsızlaştırma manevraları ve dağıttığı rüşvetlerle beslenen sağcı işadamları ve milletvekillerinin entrikaları, 2014 seçimlerinde 54,5 milyon oyla Brezilya halkının çoğunluğunun verdiği kararın yanında hafif gelir.

Brezilya Senatosu’nun sokakları dolduran toplumsal hareketlerin taleplerini de dikkate alarak politik bir soruşturma kararı değil yasalara uygunluk içinde karar vereceğini umuyoruz.

Amerikamızı başarısızlığa uğramış neolibaral modele geri götürmeye ve tarihin tekerleğini geri döndürmeye çalışanlar; Latin Amerika Birliği mücadelesi ve kıtamız da yaşayanların refahını ve alternatif demokratik hükümetlerin kurulması düşüncelerini paylaşan Büyük Vatan’ın tüm kardeşleri olarak Marighella, Freire, Prestes’lerin savaşçı ve direnişçiliğiyle yüzleşeceklerdir.

FARC-EP MERKEZİ YÜKSEK KOMUTANLIĞI

Kaynak: www.farc-epeace.org/index.php/communiques/farc-ep/item/1173-let-s-stop-the-coup-against-democracy-in-brazil

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.