FARC-EP: Barış Görüşmelerinde Kurbanlarla İlgili Anlaşma imzalandı

@FARC_EPeace tarafından yayınlanmış, barış görüşmelerindeki kurbanlarla ilgili anlaşma sürecini anlatan videonun çevirisidir.

İşte yine bu odada, 23 Eylül’de bütün dünyanın gözü önünde, Komutan  Timoleón Jiménez ile Başkan Juan Manuel Santos’un el sıkıştığı yerde, Kolombiya için yeni bir tarihsel olay daha gerçekleşti.  Baş müzakereciler, Kolombiya Hükümetinden Humberto de la Calle ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nden (FARC-EP) Iván Márquez, Kolombiya iç savaşının kurbanları ile ilgili anlaşmayı imzaladılar.

Bu çok beklenen olay şerefine, 14 Aralık’ta Kübalı piyanist Frank Fernàndez, Kolombiya iç savaşının kurbanlarına ithafen, kurbanların adına 10 kişiden, FARC-EP, Kolombiya hükümeti ve garantör devletlerin temsilcilerinden oluşan bir heyet eşliğinde konser verdi.

Frank Fernàndez’ın konuşmasından alıntı:

Kolombiya’da barışın tesisi için yürütülen arayışta, ilk adımda bir su damlası…

Kolombiya halkı umutla beklerken 15 Aralık’ta, sabah saat 10 sularında, FARC-EP ile Kolombiya hükümetinin 5 numaralı madde- Kurbanlar ile ilgili tartışmanın karara bağlandığını duyurdukları oturum başladı. Ortak bildirinin başlığı şu idi: ‘Hakikat, Adalet, Telafi ve Tekrarı Önleme İçin Kapsamlı Sistem’

Küba Temsilcisi Rodolfo Benítez’in konuşmasından alıntı:

Kurbanların kayıplarının telafisi Kolombiya hükümeti ile FARC-EP arasındaki anlaşmanın merkezidir. Sistem aynı zamanda bu adalet yaptırımlarına tabi tutulacakların yasal güvenliğini de barışa geçiş sürecinin temel gereklerinden biri olarak sağlamalıdır.

Norveç Temsilcisi Dag Nylander’in konuşmasından alıntı:

23 Eylül’de Barış için Özel Mahkemenin kurulması konusunda mutabakata vardığımızı açıklamıştık. Bugün ise kamuoyuna bu anlaşmanın tam metnini sunacağız.

Komutan  Timoleón Jiménez’in konuşmasından alıntı:

Vardığımız anlaşma, iç savaş sırasında ne olduğu gerçeğini ortaya çıkarmak için hakikate erişim hakkını sistemin merkezine koyuyor ve etkili araçlar temin ediyor.

Kurbanların Temsilcisi Jineth Bedoya’nın konuşmasından alıntı:

Bütün ülke anlamalı ki ancak diyalog, istişare ve uzlaşma yolu ile çokça telaffuz ettiğimiz fakat hakkında pek az şey bildiğimiz barışı gerçekleştirebiliriz.

Bu Kolombiya için tarihi bir andı. Peki Kurbanlarla ilgili anlaşma tam olarak nedir?

FARC-EP ve Kolombiya hükümeti kurbanlarla ilgili anlaşmayı ‘Hakikat, Adalet, Telafi ve Tekrarı Önleme İçin Kapsamlı Sistem’ olarak adlandırdı.

Anlaşma beş alt mutabakat maddesinden oluşuyor:

  1. Gerçeğin Ortaya Çıkarılması, Biraradalık ve Tekrarı Önleme Komisyonu: Hakikat komisyonu ne olduğunu ortaya çıkarmayı ve bütün Kolombiya halkına iç savaş ve sonuçları ile ilgili bilgi vermeyi amaçlıyor. Komisyon ayrıca kurbanların tanınmasının ve iç savaştaki dolaylı veya doğrudan sorumluların belirlenmesinin önünü açmalıdır.
  2. İç savaşta kaybolmuş insanları arayacak özel birim: Bu madde iç savaş sırasında kaybolmuş insanları arama ve kimliklerini belirleme amacıyla bir birimin kurulmasını içeriyor. Şayet aranan kayıp kişiler ölmüş ise cenazelerinin ailelerine ulaştırılması bekleniyor.
  3. Barış için Özel Mahkeme: Bu anlaşma ile ilgili resmi bilgiler olmaksızın çok şey söylendi. Ancak şu anda tüm anlaşma metni paylaşılmış durumda ve bize düşen ana maddelerin altını çizmek.
  • Kurbanlar için adalet sağlanmalı
  • Kolombiya halkına gerçekler açıklanmalı ve kurbanlar için sorumlular belirlenmeli
  • İç savaşa doğrudan veya dolaylı olarak müdahil olmuş olanlar için yasal güvenlik sağlanmalı
  • Devlet ve onun paramiliter işbirlikçilerinin sistematik olarak faydalandığı cezasızlık sona erdirilmeli

Bu madde, farklı suçlamaların ele alınacağı farklı bölümleri ve daireleri olacak olan, kurbanların çeşitli örgütleri ve aynı zamanda savcılık ofisi ve diğer iddia makamlarınca da temsil edilecek barış mahkemesinin işleyiş prensiplerinin detaylarını içermektedir.  Açıkça ifade edilmiştir ki affedilemeyecek suçlar vardır: insanlığa karşı işlenmiş suçlar, soykırım, ağır savaş suçları, ciddi insan hakları ihlalleri gibi.

  1. Barışın inşası için kapsamlı rehabilitasyon: Bu madde kurbanlar için kapsamlı telafi ve tazminat tedbirlerini içermektedir. Başlık altında tazminat, adalet, rehabilitasyon ve bir daha tekrarların yaşanmaması için alınacak önlemler yer almaktadır. Bu madde aynı zamanda bölgelerin, yerel halkın ve iç savaştan en çok etkilenmiş grupların kolektif rehabilitasyonunu da kapsamaktadır.
  2. Tekrarların yaşanmaması garantisi: Tekrarların yaşanmaması garantisi önceki tarif edilen mekanizmalar ile genel anlaşmadaki bütün maddelerin uygulanmasına bağlıdır. Diğer yandan bu madde ile ilgili tedbirler görüşmelerin sonunda, 3.bölüm (Çatışmanın sona erdirilmesi) başlığı altında karara bağlanacaktır.
Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.