Etiyopya, Oromo Halkı: Biz Hala Sokaktayız, Çünkü Özyönetim İstiyoruz

OromoSelfRule20162

Etiyopya Oromia’da kendiliğinden bir çağrı ile bir araya gelen yüzlerce kişi sokak protestolarına devam ediyor.

Kimliği gizli kalmak koşuluyla IBTimes / İngiltere’ye konuşan bir eylemci Etiyopya’daki en büyük etnik grup olan Oromo halkı tarafından düzenlenen protesto gösterilerinin güvenlik güçlerinin protestoculara uyguladığı şiddete karşı da yapıldığını söyledi.

Oromia’daki protestocular ilk olarak başkent Addis Ababa’nın sınırlarını genişletmeyi amaçlayan sözde hükümet tasarısına karşı muhalefeti yükseltmek amacıyla 2015 yılının Kasım ayında sokaklara dökülmüştü. Onlar, hükümetin sözde “Addis Ababa master planı” ile Oromo dilini ve kültürünü zayıflatmayı ve Oromo çiftçilerinin topraklarını elinden alarak, onları zorla yerinden etmeyi planladığını savunuyorlardı.

Etiyopya hükümeti en az 200 kişinin öldüğü protesto gösterileri sonrası, tepkilerin artması sonucu master planını rafa kaldırdı. Ancak, Oromo halkı yetkililere güvenmeyerek protesto gösterilerine devam ettiler.

Eylemi örgütleyenlerden bir kişi “Master planın acilen çıkarılmak istenmesinin ana sebeplerinin, demokrasi ve hukukun üstünlüğü çerçevesinde Oromo halkının kendi kendini yönetme isteği ve bu isteği hükümetin şiddetle bastırmaya devam etmesidir,” dedi. Eylemci ayrıca 8 Mart’ta meydana gelen öğrenci protestoları sırasında polisin 50’den fazla kişiyi tutukladığını ve pek çok kişinin ise yaralandığını belirtti.

Aynı kişi, öğrenci protestolarının Addis Ababa Üniversitesi, Jima Üniversitesi ve Wallaga Üniversitesi de dahil olmak üzere büyük üniversitelerde meydana geldiğini söyledi.  Addis Ababa’daki Oromolu öğrenciler ABD büyükelçiliği önünde “Biz Oromoluyuz ve bizler terörist değiliz, Oromia içindeki cinayetler son bulsun” sloganları attılar. Wallaga’da ise çok sayıda öğrenci hükümet güçleri tarafından sopayla dövüldü ve yaralandı. Yaralı öğrencilerin Oromia civarındaki hastanelere taşınmasının ve tedavi olmasının engellendiği belirtildi.

21 Şubat’ta, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), en az 200 Oromo protestocusunun askerler ve güvenlik güçleri tarafından tutuklanarak öldürüldüğünü belirten bir rapor yayımladı.

Kaynak: Bu haber http://finfinnetribune.com/Gadaa/2016/03/oromo-protesters-we-are-still-on-the-streets-because-we-want-self-rule/ sitesinden derlenmiştir.

3 Yorum

  1. Pingback: Etiyopya: Hükümet Karşıtı Gösterilerde Polisle Çatışma

  2. Pingback: Oromo halkı özyönetim için sokakta - Jiyan

  3. Pingback: Oromo halkı özyönetim için sokakta

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.