Etiyopya: Oromia Halkı Tekelci Al Amoudi’yi Durdurmaya Kararlı

OromoProtests_Guji_2016_1

“Kan emici, nüfuzlu ve tekelci Al Amoudi’yi durdurma” şiarıyla geçen hafta başlayan Oromo protestoları güney Oromia’ya dek yayıldı. Al Amoudi, altın madeni, çimento fabrikası, çiftlikler dahil olmak üzere Oromia’daki pekçok işletmenin sahibi ünlü bir tekelci ve Afrika’nın en zengin kişilerinden birisi.

Yerli topluluklar ve küçük işletme sahipleri, Al Amoudi şirketlerinin özellikle Guji bölgesindeki altın madenlerinde ve Shawaa’da bulunan çimento fabrikasında işçileri sömürmekle, elde ettiği yüksek karları yurtdışına kaçırmakla ve hükümetten aldığı imtiyazlarla ülke kaynaklarını yağmalamakla suçluyorlar. Al Amoudi ayrıca kendi mandırasının ürünlerinin satışını artırmak için yerel süt üreticilerinin ürettiği ürünlerin kansorejen içerdiği iddiasıyla devlet eliyle toplatmakla ve küçük işletmeleri iflas ettirip satın almakla suçlanıyor.

Al Amoudi altın madeni ve çimento fabrikasını kurmak için binlerce kişiyi herhangi bir tazminat ödemeden topraklarından etmekten ve bünyesindeki işletmelerden çıkan kimyasal atıkları arıtmadan çevreye atmaktan da sorumlu tutuluyor. Oromo protestocuları Al Amoudi’nin Addis Ababa Federal hükümeti ve TPLF / EPRDF iktidar partisindeki Tigrean elitleri tarafından korunduğunun altını çiziyorlar.

Tekelci Al Amoudi’ye karşı 4 Şubat 2016 tarihinde başlayan protestolar devam ederken, hükümetin eylemcilere yanıtı da çok sert oldu. Özel hükümet birliklerinden Agazi’nin saldırıları sırasında 1 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi ise yaralandı. Oromo protestocuları kötü niyetli ve yağmacı Al Amoudi’nin durdurulması için bu protestoların devam edeceğini söylüyorlar.

OromoProtests_Guji_2016_2

Kaynak: Bu haber için http://finfinnetribune.com/Gadaa/2016/02/oromo-protests-aims-to-stop-leeching-tycoon-and-monopolist-alamoudi/ sitesinden faydalanılmıştır.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.