Etiyopya: Gambella Halk Kurtuluş Hareketi (GPLM) Basın Açıklaması Yaptı

oromo-students-protest-1

Etiyopya Oromia’daki Oromo halkının protestolarının hükümet güçleri tarafından şiddetle bastırılması üzerine Gambella Halk Kurtuluş Hareketi (GPLM) basın açıklaması yaptı.

BASIN AÇIKLAMASI

Gambella Halk Kurtuluş Hareketi (GPLM)

Büyük bir üzüntüyle, Etiyopya’da EPRDF güçleri tarafından silahsız sivillerin öldürülmesine ve katledilmesine bir kez daha şahit olduk. GPLM kuvvetleri olarak, arazi talanı politikalarına karşı anayasal haklar çerçevesinde protesto gerçekleştiren barışçıl Oromo öğrencilerine karşı Etiyopya / EPRDF hükümet güçleri tarafından işlenen bu iğrenç zulmü kınıyoruz.

2003 Aralık ayında, 450’den fazla silahsız Anuaks, Etiyopya silahlı kuvvetleri tarafından öldürüldüğünde Gambella halkı alenen soykırım ile karşı karşıya  kalmıştı. O zamandan beri EPRDF tarafından işlenen birçok vahşetin cezasız kaldığını gördük. GPLM olarak, ülkede gıda eksikliğinden ölen milyonlarca Etiyopyalı varken lüks ve para arzusuyla hareket eden hükümeti, barışçıl protestocular üzerindeki kanlı baskıları ve  -Tigrean ulusu, uluslar ve toprakları işgal edilen Etiyopya halkları – yürütülen sistematik olmayan soykırımı durdurmaya çağırıyoruz.

Oromia yönünde Addis Ababa sınırının genişlemesinden dolayı Oromo öğrencilerinin, belediyenin genişlemesi yada ekonomik ilerlemesiyle ilgili olmayan ancak Oromo çiftçilerini kendi topraklarından tahliye ve yerinden etme planına karşı gerçekleştirdikleri bu eylemlerin sözde bir protesto olduğunu söylüyorlar.

Diğer ezilen uluslar ve halklar gibi, Oromo halkıda her ne kadar ülkede çoğunluk olsa da siyasi olarak marjinalize ediliyor. Bütün Oromia bölgesini içine çeken bu eylem ve protestolar, kimlik mücadelesi, Oroma kaynaklarının sömürülmesine karşı direniş ve atalarının topraklarını korumak için haksızlıklara karşı yürütülen derinlere kök salmış tarihi mücadelenin bir parçasıdır.

Bu yüzden, GPLM olarak, “Woyane” / EPRDF ordusu ve güvenlik güçleri içinden barışçıl Oromo öğrencilere karşı mermilerini ateşlemeyen tüm Etiyopyalılara çağrıda bulunuyoruz. Kuzeyden güneye ve hatta doğudan batıya, ülkemizde adalet ve demokrasi arayışında olan ve Oromo öğrencilerinin protestosuna katılmak isteyen Etiyopya halkına çağrıda bulunuyoruz. Son olarak, EPRDF / “Woyane” hükümetine doğrudan çağrıda bulunuyoruz:

  1. Silahsız Oromo öğrencilerinin öldürülmesinin durdurulması;
  2. Esir olarak tutulan ve anayasal haklarını kullandıkları için yasadışı hapsedilen tüm Oromo öğrencilerinin koşulsuz serbest bırakılması;
  3. Ve son olarak, Oromo öğrencilerinin ölümlerini araştırmak için bağımsız bir soruşturma açılması çağrısında bulunuyoruz.
Kaynak: http://gadaa.com/oduu/30841/2015/12/21/press-release-of-gambella-peoples-liberation-movement-gplm-on-protests-of-oromos-in-oromia-ethiopia/
Etiketler: ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.