BM’nin düzenlediği ve 100’den fazla devletle, pek çok ülkeden yerli grupların katıldığı 15. Yerli Sorunları Forumu bu yıl 9 Mayıs tarihinde New York’ta başladı. Foruma katılan bir Mohawk lideri eşit haklar taleplerinin duyulmasını umut ettiklerini fakat bunun yerine sadece sağır kulakları bulduklarını söyledi.
Pek çok yerli katılımcı, bürokratik süreçlerle delik deşik edilen ve gerçek anlamlı bir eylem üretmeyen Forumla herhangi bir ilerleme kaydedilemeyeceği ve tek başına herhangi bir devrimci değişim sağlanamayacağını düşünüyor.
Bu yılki foruma katılan ve Kanada’da Wahta Mohawk topraklarında yaşayan Onkwehonwe eylemcisi Tori Cress, Kanada’nın onay verdiği BM Yerli Halkların Hakları Bildirgesi’ne atıfta bulunarak, “Bu asla Yerli Hakları olamaz,” diyor.
Foruma katılan yerli halk temsilcileri BM Forumu’nun kritik konular ve yerli halklarının taleplerinin bastırılması konusunda devlet kontrollü bir mekanizma haline geldiğini düşünüyor.
Kuzey Amerika Yerli Halklarından Caucuslar, 2014 yılında BM Forumu’nun eşitsiz bir ortam olduğunu belirterek BM’ye forumu iptal et çağrısı yapmışlardı.
Yerli gençlerin eşit katılım talep ettikleri forumda, bu yılda 2014 yılında olduğu gibi protesto ve direniş eylemleri düzenlendi.
Bazı gruplar konuşmaların belirli süreyle sınırlandırılmasının ortadan kaldırılması, üye ülkelerden ziyade yerli halkların emsal gösterilmesi gibi reformlarla forumun yeniden yapılandırılması çağrısında bulunurken, diğer gruplar ise hala herhangi bir değişikliğin etkili olacağını düşünmüyor.
“Başka bir yolu olmalı” diyen Cress, yerli halkların endişelerine vurgu yaparak, “Biz ne istediğimizi biliyoruz. Biz kendi kaderimizi nasıl belirleyeceğimizi biliyoruz. Bizim kimsenin iznine ihtiyacımız yok,” dedi.