Ermenistan: Elektrik Zamları Protestosu Devam Ediyor #ElectricYerevan

Adsız1

Geçen hafta, Electricity Networks of Armenia firmasının sahibi ve Ermenistan elektrik şebekesinin yöneticisi şirket, evlerde kullanılan elektrik fiyatlarına yüzde 17-22 oranında zam yaptı. Zaten ağır ekonomik koşulların etkisinde bulunan halk, 1 Ağustos’ta yürürlüğe girmesi beklenen tarifedeki artışa tepki göstererek protesto etti.

“Hırsızlığa Hayır” Protestosu, örgütlü olmayan bir grup tarafından sosyal medya aracılığıyla organize edildi.

Grup Facebook’ta yayınladığı mesajda, “Ülkedeki egemenler bilsin ki, bizler elektrik fiyatlarının artışına ve halkımızın soyulmasına izin vermeyeceğiz” diyor.

Adsız2

Erivan’da protesto bölgesinden bir aktivistin gönderdiği mesajda ise:

“Elektrik fiyatlarına zam kararının iptali için halkın taleplerine hiçbir cevap verilmezken üç gün süren oturma eylemi protestosundan sonra 22 Haziran akşamı halk başkanlık ofisine doğru harekete geçti. Ancak, polis yolu bloke etti. Onlar başkanın insanlar arasından seçilecek 4-5 temsilciyi kendi ofisinde pazarlık için kabul etmeye hazır olduğunu açıkladılar. Bununla birlikte, organizasyonun öyle cumhurbaşkanı ile buluşacak nitelikte olan 4 – 5 lideri yoktu ve bu nedenle bu teklif reddedildi. İnsanlar, başkanlık ofisinin yanı sıra Millet Meclisi’nin de sorumlu olması nedeniyle Baghramyan caddesi üzerindeki oturma protestolarına devam ediyorlar. Polis etraftaki protestocuları dağıtmak için sabah 5.40 da tazyikli su ile saldırdı. Tazyikli su ile protestocuları dağıtmak isteyen polis aşırı bir güç kullandı ve aynı zamanda polislerle birlikte sivil giyimli insanlar protestocuları tekmeleyerek gözaltına almaya başladı. 200’den fazla protestocu gözaltına alındı. Karakola götürülenler arasında basın kartı olan gazetecilerde vardı. Onların kameraları da polis ve sivil giyimli kişiler tarafından kasten tahrip edildi. “

CIIEfWQUwAAM0Rg

Gün aydınlandığında, polis destekli arbede başladı ve kalabalığa doğru tazyikli su sıkıldı. Göstericiler birbirlerinden destek almak için kol kola girdi ancak tazyikli su onları bez bebekler gibi etrafa savurarak püskürtmeye başladı. Bu arada, sivil polisler insanları sürükleyerek uzaklaştırmaya çalıştı. İçişleri bakanlığı sözcüsü, Armen Malkhasian, AFP’ye verdiği demeçte “Göstericilerden 237’si gözaltına alındı” dedi. Civilnet sitesi ise gözaltına alınanların çoğunun bugün erken saatlerde serbest bırakıldığını bildirdi.

Adsız3

Başsavcılık ofisi “holiganlık ve kamu düzenini bozmak” suçları iddiasıyla harekete geçerek protestoculara soruşturma açtığını söyledi. Protestocular suçlu bulunursa, yaklaşık 100 $ para cezası veya en fazla bir yıl hapis cezasına çarptırılabilirler. Ermenistan sağlık bakanlığı 11’i polis olmak üzere 25 kişinin, kırıklar dahil olmak üzere yaralanmalar nedeniyle tedavi olduğunu söyledi.

CIJCmZ3UcAEVJv8

Protestocular bugün sokaklara geri dönerek Başkanlık Sarayı’na yürüdüler. Onlar ayrıca sokağa büyük çöp bidonlarını kullanarak barikat inşa ettiler.

Adsız

Suzanne Simonyan adlı kullanıcı tarafından Facebook’a yüklenen bir video, Salı günü Baghramyan Caddesi üzerinde oturmakta olan protestocuların sivil giyimli adamlar ve Ermeni polislerce kovalanmasını, acımasızca dayak atılmasını göstermektedir.

https://www.youtube.com/watch?v=3-KTV1BMTjE

Kaynak: http://revolution-news.com/electricyerevan-electric-rate-hike-protest-continues-despite-violent-mass-arrest/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.