ELN: ABD Kolombiya’daki Silahlı Çatışmaların Sorumluluğunu Üstlenmelidir

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“inancını eleştirerek devam etti. Bu inanca göre ABD’nin kaderinde bütün Amerika kıtası boyunca yayılmak – ya da ELN’nin deyişiyle, “bütün kıtayı ve dünyayı kendi çıkarlarının ve kurumlarının boyunduruğuna almak” – vardı. ELN bildirisini ş…”

eln_guerrilla_s_youtube

Yerel isyancı örgütü ELN, Amerika Birleşik Devletleri’nin Kolombiya’daki silahlı çatışmalarda oynadığı rolü kabul etmesi ve bunun sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini ifade etti.

ELN, Başkan Juan Manuel Santos hükümetiyle ön görüşmeleri sürdürürken, çok daha büyük bir isyancı örgütü olan FARC da 50 yıllık silahlı çatışmayı müzakereyle sonlandırmak üzere hükumetle resmi görüşmeler yapıyor.

ELN’nin kendi web sitesinde yayımlanan bir yazıyla Washington’un görüşmeler için özel bir heyet görevlendirişi memnuniyetle karşıladı:

ABD’nin bu kararını memnuniyetle karşılıyoruz ancak şuna inanıyoruz ki; ABD’nin rolü masum bir gözlemci, fevkalade bir danışman, mutlu bir uzlaştırıcı – hele ki tarafsız bir yargıç – olarak kalmamalıdır.

Bunun yerine isyancılar ABD’nin görüşmelerde savaş ve savaşın yıkımlarından direkt olarak sorumlu taraf olarak yer almasını ve yeniden yapılandırmada taahhütlerde bulunmasını talep etmekte.

ABD’nin uzun süreden beri Kolombiya’yla bağları var ve sağladığı fonlar ile istihbarat, Kolombiya hükümetinin isyancı örgütleri şehirlerden sürerek ülkenin sınırlarına sıkıştırmasında kilit bir rol oynamış durumda.

ELN’ye göreyse ABD’nin Kolombiya’daki rolü çok daha eskiye dayanan, Washington’un kabul etmekten kaçınacağı yıkıcı bir rol.

İsyancılar, ABD’nin 1823’te kıtayı tekrar kolonileştirmeye çalışabilecek Avrupalı devletlere karşı önlem olarak devreye soktuğu ve böyle bir durumda ABD ordusunun Amerika kıtasının herhangi bir yerine askeri müdahalesini öngören Monroe Doktrini’ni yerden yere vurdu.

ELN daha sonra Amerika kıtasına 19. yüzyıl’da gelen yerleşimcilerin inandığı Açık Kader**ing. Manifest Destiny/** inancını eleştirerek devam etti. Bu inanca göre ABD’nin kaderinde bütün Amerika kıtası boyunca yayılmak – ya da ELN’nin deyişiyle, “bütün kıtayı ve dünyayı kendi çıkarlarının ve kurumlarının boyunduruğuna almak” – vardı.

ELN bildirisini şu şekilde sürdürdü;

İkinci dünya savaşı sonrasında ABD’nin komünizme karşı yürüttüğü savaşım, “kıtanın her yerinde savaşlar başlatılmasını” da meşrulaştırdı.

Solcu başkan adayı Jorge Eliecer Gaitan’ın 1948’de öldürülmesi dahil, son 70 yıldır Kolombiya’nın içinde bulunduğu kıyım ve savaş ortamının ana hatları ABD çıkarları doğrultusunda belirlendi. Ülkemizde milyonlarca yaşama mal olan Düşük Yoğunluklu Savaş ve Devlet Terörünün tasarımcıları bizzat Pentagon ve CIA’dir.

ELN ABD’nin şiddeti bırakmasını, militarist siyaset biçiminin yarattığı ağır sonuçları üstlenmesini ve dünya barışına teslim olmsını talep etti.

ELN inananları adeletsizliğe karşı savaşmaya çağıran, Hristiyanlığın radikal sol bir yorumu olan Kurtuluş teolojisi**ing. Liberation Theology/** üzerine 1964’te kurulmuştu. O günden beri – tıpkı FARC gibi – oligarşi olarak tarif ettiği Kolombiya hükümetini devirmeye çalışıyor.

ELN daha çok Choco eyaletinin batısı ile ülkenin kuzeydoğusundaki Catatumbo bölgesinde etkili. Hükümetle ön görüşmeler, başkanının tekrar seçilişinden yalnızca 5 gün önce, Haziran ayında başlamıştı ancak hala henüz bir resmiyet kazanabilmiş değiller.

Kaynak: http://colombiareports.co/eln-wants-us-to-assume-responsibility-for-colombias-armed-conflict/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.