Dakota Boru Hattına Karşı Direniş Ve Dayanışma Eylemleri

ABD Temyiz Mahkemesi, Standing Rock Sioux kabilesinin Dakota boru hattı inşaatının durdurulmasına yönelik yaptığı başvuruyu 10 Ekim’de geri çevirdi. Bunun üzerine Yerli Çevre Ağı (Indigenous Environmental Network) mahkeme kararına rağmen direnişin devam edeceğini açıkladı.

Suyun ve toprağın koruyucusu olan yerli eylemciler 8 Ekim’de sahaya inşaat araçlarının girişini önlemek için iki kez eylem yaptılar. Sabahki eylemde yol kesen eylemciler Iowa Eyalet devriyesi ve Lee Bölge Şerifliği birliklerince engellendiler. Akşam inşaat şirketine ait bir aracın yine sahaya girmeye kalkışması sonucunda eylemciler tekrar yolu kapattılar ve Dünya Sanayi İşçileri Savunma Komitesi (IWW GDC) üyesi bir kadın kendini araca bağladı. İki eylem sonucunda polisin birisi gazeteci olmak üzere en az 15 göstericiyi tutukladığı tahmin ediliyor.

10 Ekim’de eylemcilerin inşaat sahasına girişi engelledikleri direnişten bir kare

Kolomb Günü’nü ‘Yerli Halklar Günü’ olarak değiştiren dünyanın çeşitli yerlerindeki yerli direniş hareketlerinden biri olan Dakota boru hattına karşı örgütlenmiş olan Kızıl Savaş Kampı (Red Warrior Camp) ise 10 Ekim’de facebook sayfasında yaptığı açıklamalarda Missouri nehri kıyısındaki Oceti Sakowin (Yedi Ateş Konseyi) mirası topraklarını korumak için mücadeleye devam edeceklerini duyurdu. 10 Ekim günü kutsal adlettikleri topraklara varan eylemcileri boşaltmaya çalışan polis bunu protesto değil bir isyan olarak değerlendireceklerini ve mahkeme kararına direnen herkesi tutuklayacaklarını söyledi. Ancak eylemciler 4 saat boyunca alanı terk etmeyerek inşaat araçlarını sahaya sokmadılar. Günün sonunda polis 27 eylemciyi tutukladı.

Dayanışma Eylemleri

Oceti Sakowin topraklarında direniş sürerken Standing Rock Uluslarası Dayanışma Çağrısına cevaben 5 eylemci Kanada’dan ABD’ye katran kumu taşıyan 5 boru hattını 11 Ekim’de sabote etti. Beş boru hattını kesen eylemciler yaptıkları açıklamalarda müzakerelerin sonuçsuz kaldığını, iklim krizine cevaben acilen harekete geçilmesi için doğrudan eylemin artık tek yol olduğunu ve bu eylemleriyle Dakota boru hattına karşı örülmüş direnişe destek verdiklerini ifade ettiler.

Foto: @climatedirectaction

Eylemcilerin sabote ettikleri hatlar: Enbridge 4 ve 67 no’lu hatlar, Leonard – Minnesota, TransCanada Keystone boru hattı, Walhalla – Kuzey Dakota, Spectra Energy’s Express boru hattı, Montana Eyaleti, Kinder-Morgan Trans boru hattı, Anacortes – Washington Eyaleti

Haber: isyandan.org

Bir Yorum

  1. Pingback: Kanada: Binler Kinder Morgan Boru Hattının Genişletilmesine Karşı Yürüdü

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.