Çin: Linshui’de Yoğunlaşan Devlet Baskısına Karşı Kitlesel Direniş

Karayolundan başka hiçbir ulaşım sisteminin bulunmadığı Linshui ilçesi sakinleri yeni inşa edilmekte olan demiryolu hattının Linshui‘yi dışarıda bırakarak Çin’in eski liderlerinden Deng Xiaoping‘in memleketinden geçirilmesini adaletsizlik olarak değerlendirmiş, yerel yetkililerle yazışmalar yapmış, bilgi istemişlerdir.

Guangan Belediye Başkanı 7 Mayıs’ta ilçe sakinlerinin dilekçesine internet üzerinden verdiği cevapta demiryolunun ilçeden değil, Guandan ilinden geçeceğini söylemiştir. Bu cevabın sosyal medyada yayılmasıyla beraber tepkiler arttı.. Guandan‘dan hâlihazırda iki demiryolu hattının geçtiğini söyleyen ilçe sakinleri hattın ilçelerinden geçmesi gerektiği üzerine sosyal medyada kampanya başlattılar.

Çin’in güneybatısındaki Linshui  ilçesinin  on binlerce sakini,  ilçelerinden geçmesini talep ettikleri demiryolu için yaklaşık 3 kilometre yürüyüş yaptı.


çin_yürüyüş

Yürüyüşün sonuna doğru polis saldırıya geçti. Polis saldırısı ve direnişin sosyal medyadan duyulması üzerine bölgeye desteğe gelen protestocuların da katılımı ile polis şiddetine karşı direniş radikalleşti.

çin_polisbarikatı

 

Polis baskısını protesto eden halk direnişe geçerek taş, tuğla, sopalarla polise şiddetine karşı direndi.

çin_polisedireniş

 

Bir çok polis aracı tahrip edilip ateşe verilirken,  eylemciler yollara barikatlar kurdu.

çin_polisotosu

 

çin_polisotosu1

 

Halkın direnişinin kırılamaması üzerine bölgeye askerî birliklerin sevk edildiği belirtilirken, çatışmaların gün boyu sürdükten sonra gece de devam ettiği bildirildi.

çin_geceoto

 

çin_gece

 

Yerel kaynaklara göre çatışmaların şiddetlenmesi üzerine, biri 12 yaşında bir çocuk olmak üzere en az iki ölü ve yüzlerce yaralı olduğu belirtiliyor.

Kaynak: http://revolution-news.com/china-massive-protest-in-linshui-intense-repression-and-resistance/#prettyPhoto
Etiketler: ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.