Dünyada Covid-19 salgının sürmesi, egemen sınıfların işçilerin, köylülerin ve hizmet sektöründe çalışanların haklarını gasp etmek için kullanılmaktadır. Sri Lanka ve Hindistan’da çay sektöründe çalışan işçiler ücretlerinin artırılması ve sosyal hakları için greve çıktılar.
Hindistan’da 2018 yılında yapılan toplu sözleşme üzerinde bir zam olmazsa sendikalar direnişe geçecekleri konusunda işverenleri ve hükümeti uyardılar. Dünyanın en büyük çay üreticisi şirketlerin bulunduğu Hindistan’da 400.000 çay işçisi greve hazırlanıyor. İşçiler ücretlerine zam, sağlık ve eğitim hizmeti talep ediyorlar.
Sri Lanka’da sendika yöneticilerinin ilgisizliğine rağmen çay plantasyonlarında çalışan işçiler ücretlerin artırılması, kesintilerin yapılmaması ve üretim hacimlerinin düşürülmesine karşı çok farklı bölgelerde bürokratik sendika yönetimlerine rağmen iş durdurdular. Paniğe kapılan çok farklı sendikaların yöneticileri işçileri direnişten vazgeçirmek için çay plantasyonlarına geldiler.
Bangladeş’in Moulvibazar ili Kamalganj ilçesinin Manu-Dhalai vadisindeki 23 çay bahçesinde çalışan işçiler, Durga Puja Festivali öncesi ücretlerine zam ve ayrıca ikramiye talep ederek iki gün iş durdurdular. Sreemangal’de de bulunan 14 çay bahçesinin işçileri de iki saat iş bıraktılar.
Bangladeş Çay İşçileri Sendikası genel sekreteri Rambhajan Kairi “İşçilerin mevcut günlük 102 TK (Yaklaşık 9,5 TL) ücretiyle ailelerini geçindirmesinin imkansız olduğunu, çocuklarının eğitim masraflarını karşılayamadıklarını ve metaların fiyatları yükselirken ücretlerinin buna göre artmadığını, zam talebinde bulunduklarını ama çay bahçesi sahibi işverenlerin taleplerine cevap vermediklerini” söyledi.