Bulgaristan: Protesto Dalgası Genel Grev Aşamasına Geçiyor

Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in iki danışmanının tutuklanması üzerine  hükümetin ve başsavcılığın istifası talebi ile başlayan, başkent Sofya’nın yanısıra Plovdiv, Varna, Rousse ve Smolyan gibi kentlerde de süren gösteriler 10. gününde “Yeni Bir Aşamaya” genel grev aşamasına giriyor.

Bugüne kadar genellikle iş çıkışı akşam saatlerinde yapılan protestolar 10. günde gündüz iş bırakarak yapılmaya başlandı.

Hükümetin güven oylaması yapacağı 20 Temmuz’da, Bulgaristan Sosyalist Partisi’nin çağrısı ile güven oylamasının yapılacağı meclis önünde toplanılarak genel grev yapıldı.

“Zehir Üçlü” olarak bilinen “Demokrasiyi Korunmak İçin” organizasyon komitesi- Avukat Arman Babikyan, Nikolay Hadjigenov ve Profesör Velislav Minekov – Facebook üzerinden yaptıkları açıklamada “İktidardaki mafyadan kurtulana kadar yeniden toplanıyoruz” dediler.

Bulgaristan Sosyalist Partisi’nin desteğiyle seçilen ve Başbakan Boiko Borissov hükümetinin istifa etmesi için çağrıda bulunan Cumhurbaşkanı Roumen Radev, “8 Temmuz’da diyalog için ‘çok geç’ olduğunu, hükümet düşene kadar protestoların süreceğini” söyledi.

Radev “Zamanı geldiğinde insanlarla diyalog kurmaları gerekiyordu.  Kibirli bir şekilde tepedeydiler, taleplere cevap vermediler, şimdi diyalog için çok geç. İnsanlar artık bunu istemiyorlar,” dedi.

2013 ve 2014 yıllarında ki başarısızlıkla sonuçlanan protestolardan ders çıkaran sosyalistler, ekolojistler ve kent orta sınıflarının birlikte mücadelesi bu sefer sonuç alınmasını sağlayabilir.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.